Up 2 Date

Aanval op goudmijn in Congo kost zeker 35 mensen het leven

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Aanval op goudmijn in Congo kost zeker 35 mensen het leven

Bij een aanval op een goudmijn in Ituri, een noordoostelijke provincie van de Democratische Republiek Congo, zijn zeker 35 mensen om het leven gekomen. Dat melden lokale autoriteiten aan persbureau AFP.

Hulp kwam te laat

Naar verluidt zouden rebellen van de militie Codeco achter de aanval op de goudmijn Camp Blanquette zitten. Ze zijn ervandoor gegaan met de opbrengsten van de goudwinning. Omdat de goudmijn in een bebost gebied ligt, kwam hulp te laat voor de slachtoffers.

Meerdere aanvallen

De gewapende groep heeft vaker aanvallen gepleegd in het het noorden van Congo. Zo zouden ze vorige maand 16 mensen hebben gedood bij een aanval op een kerk.

Baby omgekomen

Volgens burgermeester Bikilisende van de gemeente Mongbwalu zijn er inmiddels 29 lijken weggehaald bij Camp Blanquette. Onder de slachtoffers bevond zich onder andere een baby van vier maanden oud. Zes verbrande lichamen zijn ter plaatse begraven. Bikilisende houdt rekening met nog meer slachtoffers. Volgens hem zouden sommige slachtoffers in de mijnschachten zijn gegooid.

Etnische conflicten

De noordelijke provincies Noord-Kivu en Ituri vormen al jaren het toneel van etnische conflicten. Zo claimt Codeco dat ze de Lendu-stam verdedigen tegen geweld van het Congolese leger en de Hema-stam. De twee provincies worden sinds mei vorig jaar belegerd, maar de maatregel heeft tot nu toe geen einde kunnen maken aan het geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie