Naar homepage
Up 2 Date

Belgisch museum geeft roofkunst terug aan Congo

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Belgisch museum geeft roofkunst terug aan Congo

Het AfricaMuseum in België gaat alle stukken in de collectie die aantoonbaar illegaal zijn verkregen teruggeven aan Congo. De rest van de collectie wordt ook nog onderzocht. Dat meldt De Standaard.

Geleidelijke overdracht

Het Belgische kabinet komt met het besluit de Congolese president Félix Tshisekedi tegemoet, die in 2019 het Congolese erfgoed terugvroeg. Wel moest de overdracht geleidelijk gebeuren om de goede bewaring van de stukken te garanderen. Daarom bijven de voorwerpen in België tot de Congolese overheid om de specifieke stukken vraagt.

Slechts 1 procent van collectie

Slechts van 1 procent van de collectie (883 stukken) uit het museum in Tervuren, vlakbij Brussel, is op dit moment vastgesteld dat ze zo goed als zeker onrechtmatig zijn verkregen. Dat wil zeggen via diefstal, geweld of oorlog. Van 50.000 stukken, oftewel 58 procent van de collectie, is volgens staatssecretaris Thomas Dermine bewezen dat het gaat om rechtmatig verkregen stukken via schenking of aankoop. Van ongeveer 40 procent is de oorsprong moeilijker vast te stellen. Daarom wil Dermine samen met Congo een commissie samenstellen om te onderzoeken hoe stukken in de collectie terecht zijn gekomen.

Ster advertentie
Ster advertentie