Up 2 Date

Vier grote steden willen nationale feestdag voor Keti Koti

  1. Newschevron right
  2. Vier grote steden willen nationale feestdag voor Keti Koti

De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) willen dat er een nationale feestdag komt voor Keti Koti, een herdenkingsdag die in het teken staat van de afschaffing van de slavernij. De steden hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar het Rijk waarin ze vragen om een jaarlijkse dag waarop landelijk aandacht wordt besteed aan het Nederlandse slavernijverleden.

'Net zoals we dat doen op 4 en 5 mei'

Zeven Amsterdamse raadsleden dienden namens hun partijen op 1 juli 2020 een initiatief in om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. Burgemeesters en wethouders onderschrijven "het belang van een dag waarop we rouwen en vieren, naar geleerde lessen uit het verleden en een gedeelde toekomst kijken, net zoals we dat doen op 4 en 5 mei". Volgens hen is dit namelijk in het belang "van alle Amsterdammers en Nederlanders".

Rotterdam, Den Haag en Utrecht schaarden zich achter deze mening en daaruit ontstond een gezamenlijke brief. "Door te gedenken legt de samenleving verantwoordelijkheid af, maar committeert zij zich ook aan een samenleving en een toekomst waarin geen ruimte is voor racisme en kansenongelijkheid", staat in de brief.

Vast bedrag beschikbaar

In 2019 maakte het demissionaire kabinet al een vast bedrag beschikbaar voor de herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. Daarmee werd gehoor gegeven aan een oproep uit de Tweede Kamer, om zo blijvend stil te staan bij de geschiedenis van de slavernij.

Ster advertentie
Ster advertentie