Up 2 Date

Cambodjaanse rapper krijgt 18 maanden celstraf voor track met kritiek op overheid

foto: Facebook: Kea Sokun
  1. Newschevron right
  2. Cambodjaanse rapper krijgt 18 maanden celstraf voor track met kritiek op overheid

Voor de verkiezingen van 2016 in de Verenigde Staten maakten YG en Nipsey Hussle de track FDT (Fuck Donald Trump) om duidelijk te maken wat zij van de aanstaande president vonden. Niet alle rappers over de hele wereld hebben de luxe om dit soort tracks uit te brengen. Een rapper uit Cambodja heeft namelijk 18 maanden cel gekregen voor een track waarin hij kritiek uitte op de Cambodjaanse overheid.

Kritische tracks

De kritiek was ook bij lange na niet zo heftig als die van YG en Nipsey Hussle, maar eerder zelfs opbouwende kritiek over beleid. De Cambodjaase overheid zag dat echter anders: rapper Kea Sokun kreeg volgens Radio Free Asia 18 maanden gevangenisstraf voor het kritiek uiten op de regering. De 23-jarige rapper werd gearresteerd voor zijn teksten in Khmer Land en Sad Race. Het eerste nummer werd vier miljoen keer bekeken op YouTube en ging over Chinese investeringen in Cambodja, onderdrukking van rechten door de overheid en de Cambodjaans-Vietnamese grens.

Omdat hij al negen maanden heeft uitgezeten, wordt hij in de komende twee maanden wel al vrijgelaten om de rest van de straf voorwaardelijk uit te zitten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trend

De American Bar Association (ABA) zegt in een rapport dat de zaak deel uitmaakt van een grotere trend van de Cambodjaanse regering om tegengestelde meningen het zwijgen op te leggen. "Het is een van de vele in een recente onderdrukking van jonge activisten door de regerende Cambodjaanse Volkspartij (CPP). In de afgelopen jaren heeft de Cambodjaanse regering haar beknotting van rechten en burgerlijke vrijheden geïntensiveerd."

Ster advertentie
Ster advertentie