FunX

Nick (26) heeft een constante piep in zijn oor

foto: Privébeeldfoto: Privébeeld
  1. Newschevron right
  2. Nick (26) heeft een constante piep in zijn oor

Misschien herken je deze situatie wel: je kwam (pre corona) thuis van een feestje en hoorde toen je in bed lag een immens irritante piep in je oor. De muziek heeft te hard gestaan. In veel gevallen trekt zo’n piep de volgende dag weg, maar dat gebeurt helaas niet bij iedereen. Sommige mensen hebben namelijk constant last van oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Zo ook de 26-jarige Nick. Hij vertelt erover in Start met Fernando tijdens de Week van het Oorsuizen.

Eerste feestje ooit

Nick weet nog precies waar het mis is gegaan. Hij was 16 jaar en bij z'n allereerste feestje ooit vertelt hij aan Fernando.

Quote

De muziek stond zo hard dat iedereen met z'n handen in z'n oren stond. Er was een hoge vrouwenvocaal te horen. De frequenties overlapten elkaar zo erg dat er een soort knal ontstond.

Nick

Tijdens het feestje had Nick er geen last van, maar toen hij thuiskwam hoorde hij een piep in zijn oor. Die hebben mensen wel vaker na een feestje en trekt het meestal vanzelf weg. Bij Nick bleef hij echter hangen en was de piep er nog steeds na drie dagen.

Professionele hulp

Het heeft lang geduurd voordat Nick professionele hulp zocht, omdat hij niet precies kon definiëren wat er nou echt aan de hand was. De piep werd ook pas na een half jaar echt erger. Nick had toen een vrij stressvolle periode achter de rug en de suis kwam daarna harder terug.

Quote

De KNO-arts vertelde me doodleuk dat ik er mee moest leren leven. Want hij kon niks zien in mijn oren.

Nick

Ventilator aan

Nick heeft lang gezocht naar een truc om de piep dragelijker te maken. Die heeft hij nu gevonden: hoe warm of koud het ook is, hij zet altijd 's nachts de ventilator aan. Dat vindt hij een fijn natuurlijk geluid om te horen en het lukt hem op deze manier om in slaap te komen. De nachten waren in het begin namelijk erg lastig voor hem.

Gehoorbescherming

Je vraagt je nu misschien af of Nick nog naar de club durft te gaan zodra dit weer kan. "Zeker weten, maar dan wel met oordopjes", vertelt hij. "De 80 euro om ze op maat te laten maken, is het meer dan waard." Hij raadt dan ook iedereen aan om gehoorbescherming te kopen. Hij ziet het nog vaak genoeg gebeuren dat mensen geen oordopjes dragen, terwijl ze zo'n piep écht voorkomen. "Het is echt niet chill als je oorsuis hebt", benadrukt hij nog een keer.

Week van het Oorsuizen

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben, net als Nick, last van oorsuizen. Stichting Hoor Mij vraagt deze week (van 1 t/m 7 februari) aandacht voor de aandoening tijdens de Week van het Oorsuizen. Ook biedt zij handvatten om met de piep om te gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie