FunX

Felle CritiX-discussie over Yunus

  1. Newschevron right
  2. Felle CritiX-discussie over Yunus
De 9-jarige Yunus is na vier maanden weggehaald bij zijn ouders. Nu klagen zijn vader en moeder over het feit dat hun zoontje nu in een pleeggezin zit dat bestaat uit twee lesbiennes. Dat zou volgens de ouders niet stroken met hun cultuur en daarom hebben ze de hulp ingeroepen van de Turkse premier om Yunus terug te krijgen.

Stelling

Het gevolg van het Yunus-verhaal is een politieke rel in Nederland en Turkije. Vandaar de stelling tijdens CritiX: ‘Klaag niet over de pleegouders van je kind, blijkbaar kun je ’t zelf niet opvoeden’. Een aardige meerderheid van de FunX luisteraars was het EENS met de stelling, namelijk 62,8%.

Felle discussie

Op FunX ontstond gisteren een flinke discussie on air tussen twee jongeren van Turkse afkomst. "Als je in Nederland woont, moet je je aanpassen aan Nederland, en Nederland niet aan jou. De ouders hebben er zelf voor gezorgd dat het kind wordt weggehaald," aldus Yeliz uit Schiedam. De Rotterdamse Sinan is het met haar eens dat de biologische ouders het kind niet verdienen, maar hij vindt ook dat het kind een moeder en een vader nodig heeft. "Rot op met die (biologische) ouders, maar geef die jongen in godsnaam een vader en een moeder. Op zo’n leeftijd heb je gewoon een vader en een moeder nodig."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F83927626&amp;color=ff6600&amp;auto_play=false&amp;show_artwork=false"></iframe>
{/source}

Overdreven commotie

Ook sprak Q-Bah met Mustafa, hij is hoofdredacteur van Turks.nl en relativeert de politieke rel rondom dit onderwerp. "De commotie is overdreven, want Turkije bemoeit zich er niet zo mee zoals de Nederlandse media het schrijft. Turkije zegt alleen als je het kind uit huis plaatst, plaats het dan in een vergelijkbare cultuur."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F83926288&amp;color=ff6600&amp;auto_play=false&amp;show_artwork=false"></iframe>
{/source}

Op Facebook reageerden de luisteraars volop:

Mustafa = oneens
Jeugdzorg maakt er een potje van. Het kind van zijn omgeving weg halen kan trauma opleveren bij het kind en het gezin. De Nederlandse Jeugdzorg gebruikt heel vaak het "pleeggezin knopje".

Nina = oneens
Als het kind als baby in een gezin geplaatst wordt, heeft het nog geen opvoeding gehad en past het zich aan aan welk gezin dan ook.

Irini = eens
Ik denk dat we eerder de 2 pleegouders dankbaar mogen zijn dat ze voor iemand anders hun kind willen zorgen omdat hun het blijkbaar niet naar behoren deden in plaats van dat ze nu aangevallen worden door hun geaardheid.

Mary= oneens
Ik vind dat er wel rekening gehouden moet worden met de afkomst van het kind want voor islamieten zijn homo's en lesbisch haram. Vraag me ook af wat dit later met dit jongetje doet wetende dat hij moslim is en haram is opgevoed.

Ster advertentie
Ster advertentie