FunX

Hong: "Ik word via de mail afgeperst, moet ik me zorgen maken?"

  1. Newschevron right
  2. Hong: "Ik word via de mail afgeperst, moet ik me zorgen maken?"

FunX-dj Sander, die ook criminoloog is, had het vorige week over pishingmails die op dit moment weer enorm veel worden verstuurd. Hij legde je uit waarom er zoveel spelfouten in zo'n mailtje zitten. Dit doen criminelen namelijk expres! Kort na zijn uitleg stuurde Hong een berichtje aan Sander. Zij wordt namelijk via de mail afgeperst. Ze vroeg zich af of ze zich zorgen moet maken.

Mail

"Ik heb dus een mailtje gekregen en dat begint meteen met: 'Ik weet jouw wachtwoord', en je ziet dat wachtwoord ook in de mail staan", vertelt Hong. "En dan gaat het er dus over dat ik porno zou hebben gekeken en dat ze mij via mijn webcam hebben opgenomen." De afpersers dreigen vervolgens de beelden te publiceren als ze geen geld overmaakt. Hong heeft dit niet gedaan, maar maakt zich wel zorgen over het feit dat haar wachtwoord in de mail staat.

Darkweb

"Het is 99 procent zeker dat niemand beelden van jou heeft", verzekert Sander haar. "Je hebt natuurlijk bij talloze websites accounts en daar heb je dan een mailadres en wachtwoord ingevoerd en heel af en toe worden er wel wachtwoorden gestolen", legt hij uit. Die accounts en bijbehorende wachtwoorden worden dan in enorme bestanden op het darkweb verkocht. "Daar heeft dus iemand jouw gegevens vandaan geplukt." De afpersers gebruiken vervolgens een programma om iedereen van de lijst te mailen met hun wachtwoord. "Het verdienmodel is dat je dit gelooft en dan hopen ze inderdaad dat je bang wordt."

Spelfouten

In het mailtje dat Hong kreeg zaten - net zoals in de meeste phishingmails - spelfouten. Sander legt uit dat criminelen dit doen omdat ze hopen dat alleen de echt goedgelovige mensen reageren: "Die kunnen ze dan proberen in te palmen en geld af te troggelen."

Ster advertentie
Ster advertentie