Up 2 Date

Minderjarige jongens halen ton binnen door afpersen met naaktfoto's

  1. Newschevron right
  2. Minderjarige jongens halen ton binnen door afpersen met naaktfoto's

Een groep jongens van 15 tot 18 jaar uit de omgeving van Leiden is opgepakt omdat ze tientallen leeftijdsgenoten hebben afgeperst met naaktfoto's. Daarmee hebben ze waarschijnlijk zo'n €100.000 binnengehaald. Vooral jongens waren de dupe van de acties. Het jongste slachtoffer is 14 jaar.

Instagram en Snapchat

De minderjarige verdachten deden zich op Instagram en Snapchat voor als meisjes en vroegen op die manier om naaktfoto's. Zodra die verstuurd waren, begon het dreigen: "Wat gaan je ouders ervan denken? Wat zullen je vrienden ervan vinden?" Als de slachtoffers geld overmaakten - variërend van een paar tientjes tot duizenden euro's - werden ze niet met rust gelaten, maar juist gevraagd om meer geld.

Steeds vaker

Het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen om deze nieuwe vorm van criminaliteit. Sextortion, zoals afpersen met naaktfoto's genoemd wordt, komt namelijk steeds vaker voor. In twee andere soortgelijke zaken werden de afgelopen maanden al minstens dertig verdachten aangehouden.

Schaamte

Volgens het OM zijn de online afpersers erg goed georganiseerd. Daarnaast durven veel slachtoffers geen aangifte te doen, omdat ze zich erg schamen. Zowel voor de foto als voor het feit dat ze er in zijn getrapt. Van de geschatte honderd slachtoffers in deze zaak hebben slechts enkele zich gemeld bij de politie. Het bedrag dat door de slachtoffers is overgemaakt, ligt volgens de politie dan ook veel hoger.

Hulp nodig?

Als je slachtoffer bent van sextortion of soortgelijke acties, is het goed om altijd aangifte te doen en niet in te gaan op de vragen van de afpersers. Geld geven geeft vaak geen garantie dat het afpersen stopt. Voor hulp en advies kan je terecht bij de organisatie Helpwanted.

Ster advertentie
Ster advertentie