Up 2 Date

Online pro-anorexia-coaches blijken vaak mannen die uit zijn op seks en naaktfoto's

  1. Newschevron right
  2. Online pro-anorexia-coaches blijken vaak mannen die uit zijn op seks en naaktfoto's

Wist je dat er websites bestaan waar mensen met anorexia tips uitwisselen om zo snel mogelijk af te vallen? Dat is natuurlijk een slechte zaak, maar uit een onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en Proud2Bme zijn nu feiten gebleken die het geheel nog gevaarlijker maken. De zogenaamde 'coaches' die op die sites actief zijn, blijken namelijk vaak geen lotgenoten te zijn, maar mannen die uit zijn op naaktfoto's of seksuele handelingen, zo meldt NOS op 3.

Naakfoto's

Onderzoekers kwamen achter de slechte intenties van de 'coaches' door middel van twee nepprofielen die ze aanmaakten op openbare pro-ana-websites. Binnen no-time kwamen er tientallen reacties binnen van vrijwel alleen maar mannen. Meer dan de helft hiervan vroeg direct om (naakt)foto's. Dit vroegen ze onder het mom van een 'bodycheck': om te zien waar en hoeveel de persoon in kwestie moest afvallen. In enkele gevallen werd er zelfs om fysieke seks gevraagd. Shamir Ceuleers van het CKM zegt erg geschrokken te zijn:

"De pro-ana-coaches waren heel direct en zeiden dingen als 'ik wil je helpen, maar dan moet je wel nu naaktfoto's leveren'. Of: 'Ik ga je helpen, maar dan moet je wel seks met me hebben'. Ze spelen duidelijk in op de kwetsbaarheden en onzekerheden van het meisje."

Als de meisjes niet mee wilden werken, werden ze uitgescholden of werd er gezegd dat ze niet streng genoeg voor zichzelf zijn. De mannen die zich voordoen als coaches maken op deze manier slim gebruik van de ziekte van de - in dit geval - jonge meiden met anorexia, die erg kwetsbaar zijn. Hoogleraar Eric van Furth zegt: "Coaches nemen als het ware de strenge gedachten over en worden de strenge meester op het gebied van hun eetstoornis."

Seks in ruil voor hulp

Naast de nepprofielen hebben de onderzoekers ook een groep van 60 pro-ana-meisjes gevraagd naar hun ervaringen. Hiervan was 70 procent minderjarig. Van die groep gaf 96 procent aan dat ze gevraagd zijn om foto's te sturen. Meer dan de helft van de 'coaches' gaf aan fysiek te willen afspreken en zo'n 20 procent drong ook aan op seks in ruil voor hulp. In enkele gevallen is dit ook gebeurd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Strafbaar

Mannen die minderjarige meisjes vragen om naaktfoto's en deze delen, zijn strafbaar bezig. Dit is namelijk kinderporno. Veel meiden met anorexia praten echter niet makkelijk over hun ervaringen, onder andere door grote schaamte. Niemand heeft nog aangifte gedaan en daardoor kunnen de mannen moeilijk vervolgd worden.

Hulp

Het onderzoek naar de pro-ana-coaches loopt nog. Mensen met ervaringen kunnen zich hier melden. Na de zomer wordt het onderzoek afgerond en volgen er aanbevelingen om meisjes met anorexia beter tegen dit soort mensen te beschermen. Heb jij hulp nodig? Meld je dan bij je huisarts of vraag anoniem hulp bij bijvoorbeeld Proud2Bme.

Ster advertentie
Ster advertentie