FunX

Kees van der Spek onderzoekt wie achter sekscomments op Insta zit: "Ik ga iemand confronteren"

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Newschevron right
  2. Kees van der Spek onderzoekt wie achter sekscomments op Insta zit: "Ik ga iemand confronteren"

"Mijn ondergoed is weg, kan jij het vinden?" of "Wat zou jij doen als wij samen in een kamer waren?". Dit soort bloedirritante spamberichten van neppe seksaccounts zie je regelmatig op Instagram voorbijkomen. Maar wie plaatst dit soort shit eigenlijk? Kees van der Spek deed hier samen met een geheime bron onderzoek naar in zijn show Oplichters Aangepakt. Kees vertelde er meer over in Start.

Verdienmodel

Seksaccounts reageren vaak onder posts van pagina's met veel volgers. Door een comment te plaatsen, proberen zij jou te lokken naar hun neppe Instagramaccount waar vervolgens een mooie schaars geklede dame te zien is. In de beschrijving is dan een linkje te vinden waar zij willen dat je op klikt. "Op het moment dat je daarop klikt, verdient er iemand 2 euro per keer", legt Kees uit. Dat klinkt weinig, maar het wordt een aardig zakcentje voor de oplichters als er veel mensen op klikken. "Er zitten ook berichten tussen als 'Help, ik ben verkracht door mijn opa'. Dan denk je: what the fuck? Doe even normaal man."

Waar komen die sekscomments op Instagram vandaan?

Hulp van geheime insider

Ook Kees raakte ontzettend gefrustreerd van die comments onder zijn eigen posts op Instagram. Helaas voor deze oplichters weten zij niet dat ze met de verkeerde persoon fucken. Als je Kees gek maakt, dan weet je ook dat hij achter je aan komt.

Dat Kees oplichters vaak wel weet op te sporen, is inmiddels bekend. Maar hoe doe je onderzoek naar dit soort neppe Instagramprofielen? In dit geval was het pure mazzel, geeft hij toe. "Ik had een insider, oftewel een klein spelertje uit deze wereld die op mijn pad kwam. Die wilde voor mij wel undercover gaan."

'Instagram verwijdert miljoenen berichten per dag'

Heel veel mensen weten uiteraard dat dit soort seksprofielen nep zijn. Maar het feit dat ze blijven bestaan, betekent dat er toch nog genoeg mensen zijn die erin trappen. Kees nam contact op met Instagram. Daarvan kreeg hij te horen dat Instagram al enkele miljoenen sekscomments per dag verwijdert. "Ik heb begrepen dat er wereldwijd 36.000 mensen een fulltime baan hebben aan het onderscheppen van deze rotzooi", vertelt Kees. "Die hebben dan filters geïnstalleerd op bepaalde woorden, zoals 'geil'. Maar dat weten de oplichters constant te omzeilen, door bijvoorbeeld emoji's tussen de letters te plaatsen."

Confrontatie met oplichter

Hoe het precies allemaal zit, laat Kees dinsdagavond om 20.30 uur zien in zijn programma Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt. Hij kan er niet te veel over vertellen, maar verklapt wel alvast iets: "We komen erachter wie hier een grote speler in is en die ga ik confronteren. Dat is niet zo heel ver van huis."

Als je zelf een groot Instagramaccount hebt en dit soort sekscomments van nepprofielen ontvangt, dan heeft Kees nog slecht nieuws voor je: "Je kunt er helemaal niets tegen doen. Dat is het vervelende. Het is echt onuitroeibaar onkruid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie