FunX

Reporter Yahia: "Belgische militairen rukten om de 10 minuten uit met loeiende sirenes"

  1. Newschevron right
  2. Reporter Yahia: "Belgische militairen rukten om de 10 minuten uit met loeiende sirenes"

Scholen en universiteiten dicht, soldaten op straat en de metro rijdt niet. Volgens de Belgische premier Charles Michel, blijft de kans op een terroristische aanslag 'ernstig en dichtbij'. En daarom staat de hoofdstad na een weekend van politie-acties en zestien arrestaties nog steeds stil. Reporter Yahia woont een paar meter van het hoofdkwartier van de Belgische Rijkswacht, te vergelijken met de Nederlandse marechaussee. In Start vertelt hij hoe hij het ervaart.

Loeiende sirenes

"Ik heb slecht geslapen afgelopen nacht. De marechaussee bij mij om de hoek reed om de tien minuten met loeiende sirenes weg. "Je moet je voorstellen: Brussel is een wereldstad, nog groter en net zo levendig als Amsterdam. En dat ligt nu helemaal stil. Gister heeft de Belgische politie gevraagd om mediastilte." Dat verzoek was niet alleen voor de professionele media. "Zij vroegen om ook niet te facebooken of snappen over acties van de politie." De stilte kan ook juist onrust veroorzaken. "Doordat de metro niet rijdt, staan er nu lange files. Mensen moeten wel gewoon naar hun werk."

Alert

Met de herinnering van eerdere aanslagen als Parijs in het achterhoofd, kan het zijn dat deze situatie beangstigend is. Yahia: "Natuurlijk ben je wel wat alerter. Maar iedereen heeft het gevoel van 'het zal mij niet gebeuren'. Je probeert niet mee te gaan in de angst, om toch nog een normaal leven te kunnen lijden."

Ster advertentie
Ster advertentie