FunX

Oud-voetballer Ruben Schaken: "Je kunt niet jezelf zijn, je bent van het publiek"

  1. Newschevron right
  2. Oud-voetballer Ruben Schaken: "Je kunt niet jezelf zijn, je bent van het publiek"

Ruben Schaken heeft een mooie voetbalcarrière achter zich. Hij voetbalde onder andere bij Feyenoord, ADO Den Haag en kwam uit voor het Nederlands Elftal. Maar naast zijn successen, kampte hij ook met persoonlijke worstelingen. Deze week publiceerde hij het boek Einde aan de bullshit (geschreven door Peter van Drunen), waarin hij zijn openhartige verhaal doet. Fernando sprak met Ruben over waarom hij gekozen heeft deze persoonlijke dingen te delen in een boek.

Fouten accepteren

In het boek gaat Schaken uitgebreid in op de fouten die hij heeft gemaakt: "Ik heb alles verteld, ik heb me helemaal blootgegeven." Dat deed hij, omdat hij weer vrede met zichzelf wilde hebben.

"Ik heb ook fouten gemaakt waarover ik nooit verteld heb. Met dit boek kan ik mezelf vergeven en accepteren. Ik ben een beter mens geworden."

Het was geen bewuste keuze van Schaken om zulke persoonlijke dingen te vertellen: "Ik kwam in het interview met de schrijver tot allerlei gesprekken over dingen die indruk op mij hebben gemaakt." De oud-voetballer vond dat de schrijver geen cruciale dingen moest weglaten.

"Er kunnen niet alleen maar mooie verhalen in staan."

Voetbaldrama

Einde aan de bullshit gaat niet alleen maar over het privéleven van Schaken. Hij vertelt ook uitgebreid over de voetbalwereld, die hij zelf beschrijft als een 'machowereld'. Hoewel hij erg van het voetballen heeft genoten, kwamen er ook lastige situaties bij het leven als profvoetballer kijken. Bijvoorbeeld wanneer supporters een grote bek tegen hem hadden en hij daar niet op kon reageren.

"Je moet een masker op doen als je voetballer bent. Je kunt niet jezelf zijn, je bent van het publiek. Zij verwachten een bepaald gedrag en als je daarvan afwijkt, ben je raar of arrogant."

De volgende generatie

Schaken bespreekt in zijn boek verschillende valkuilen die je tegen kunt komen in een voetbalcarrière. Hij vindt het belangrijk om de volgende generatie voetballers daarmee te inspireren. Twee van zijn eigen zoontjes zitten in de jeugdopleiding van een betaalde voetbalorganisatie. Kirayno bij Feyenoord en Jerayno bij Ajax. Wat hij aan de nieuwe voetballers wil meegeven is dat het onder andere belangrijk is om goede begeleiding te hebben: "Dat is heel belangrijk als je jong bent en veel geld verdient."

Ster advertentie
Ster advertentie