FunX

Vermoeider dan normaal: 'Dat piekeren door corona kost heel veel energie'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Vermoeider dan normaal: 'Dat piekeren door corona kost heel veel energie'
Ben je vermoeider dan normaal? Dan ben je zeker niet de enige. Door onder andere alle stress die we rondom het coronavirus ervaren, voelen veel mensen zich de laatste tijd futloos en moe. In 7/11 sprak Sander met slaappsycholoog Barbara Mulder van Slaapmakend.

Ben je laatste tijd ook zo moe? Je bent niet de enige... Slaappsycholoog vertelt waarom!

twee redenen

Sander vraagt zich af hoe het kan dat zoveel mensen moe zijn op dit moment. Barbara legt uit: "Dat heeft twee verschillende redenen. Corona is natuurlijk wel iets wat een hele hoop zorgen met zich meebrengt op allerlei verschillende gebieden. Dat gaat gepaard met piekeren en negatieve emoties. Het doorlopen van negatieve emoties, daarvan weten we dat het heel veel energie kost. Dus daar kunnen mensen ook echt vermoeid van raken."

stress

Barbara noemt als voorbeelden twijfels over vakanties die wel of niet door kunnen gaan, baantjes die je wel of niet kunt behouden en de daarmee financiële stress die daarbij kan ontstaan. Ook het werken en/of naar school gaan, wat nu helemaal anders gaat dan normaal, kan voor veel stress zorgen. "Een tweede effect van de coronacrisis en dus van die emoties, is dat mensen vaak meer moeite hebben om goed te blijven slapen. Mensen hebben meer moeite met in- en doorslapen, slapen daardoor korter en raken daar dan weer vermoeid van."

afleiding

Volgens Barbara is één van de belangrijke dingen die je eraan kunt doen, afleiding zoeken. "Maar dat is natuurlijk ook gelijk een ding wat nu lastiger is. Omdat er geen festivals zijn en je niet naar feesten kunt, is er minder een uitlaatklep voor jongeren. Het is daarom goed om te kijken hoe je op andere manieren genoeg afleiding kunt zoeken."

te lang met zorgen

Als mensen te lang met hun zorgen blijven zitten, raken ze daardoor vermoeid volgens Barbara. "Het helpt daarom om echt dagelijks te gaan zitten en de piekergedachtes van je af te schrijven. Waar maak ik mij nou zo druk over, waar heb ik wél invloed op en waar geen? Hetgeen waar je wel invloed op hebt, wat kan ik daar aan doen om het te verbeteren en waar ik geen invloed op heb? Dat moet je dan ook gaan loslaten. Het heeft blijkbaar geen zin om erover te piekeren, want je hebt er toch geen invloed op."

even uit bed

Barbara snapt dat het makkelijker gezegd dan gedaan is, maar als je het consequent doet, gaat het je volgens haar heel veel verder brengen. Als je nou niet van schrijven houdt, adviseert ze om het er met vrienden over te hebben. Ook geeft ze als advies om - als je niet kunt slapen - echt even je bed uit te gaan.

"We zijn vaak geneigd om die gedachtes weg te duwen en heel erg ons best te doen om dan in slaap te vallen. Dat werkt alleen maar averechts. Je kunt beter zeggen: ik accepteer dat het niet lukt. Ga je bed uit en ga iets anders doen zoals muziek luisteren. Als je voelt dat je weer een beetje slaperig raakt, zul je merken dat het in slaap vallen daarna veel makkelijker gaat."
Ster advertentie
Ster advertentie