FunX

Wiens schuld is het drama in Alphen?

  1. Newschevron right
  2. Wiens schuld is het drama in Alphen?
Na de dramatische schietpartij van afgelopen zaterdag in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen a/d Rijn zijn er nog altijd veel vragen. Zo willen we weten waarom? Waarom Tristan, vond jij het nodig zes onschuldige mensen van het leven te beroven? Waarom? En waarom schoot je jezelf dood? Wat heeft ervoor gezorgd dat je bent veranderd in een harteloze moordmachine? Een andere vraag die steeds harder op wordt gesteld is: wiens schuld is het drama?

Dader is schuldige
Het is vrij logisch dat degene die zo'n laffe misdaad begaat zelf de enige echte schuldige is. Maar wat als iemand echt ziek in z'n hoofd is en echt niet meer weet wat hij doet? Kan je hem dan nog wel verantwoordelijk stellen voor zijn daden of had z'n omgeving eerder moeten ingrijpen?Psycho met een wapenvergunning?
Het was bekend dat de 24-jarige Tristan suïcidaal was en een aantal jaren geleden psychiatrische behandeling onderging. Toch verleende de politie hem een wapenvergunning. Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Volgens politietopman Willem Woelders, die namens de Nederlandse politie top gaat over wapenbezit, kon de politie de schietpartij echter niet voorkomen omdat informatie over iemands psychische gesteldheid simpelweg niet beschikbaar is bij screening. Als het aan hem ligt wordt de hulpverlening voortaan dan ook wettelijke verplicht om medische informatie te delen met de politie.Niet te voorkomen?
En de psychiatrische instellingen waar Tristan werd behandeld? Hadden zij dit niet kunnen zien aankomen? Of had zijn vader, bij wie Tristan woonde, niet eerder aan de bel kunnen trekken? Of moeten we gewoon accepteren dat dit soort afschuwelijke incidenten niet zijn te voorkomen? Wat denk jij?

Ster advertentie
Ster advertentie