FunX

Persbericht: Staatssecretaris Aboutaleb in jongerendebat over werkleerplicht

  1. Newschevron right
  2. Persbericht: Staatssecretaris Aboutaleb in jongerendebat over werkleerplicht
Luisteraars jongerenzender FunX reageren op plan
Dinsdagavond 22 april tussen 19.00 en 20.00 uur gaat staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op radiostation FunX in debat met jongeren over de werkleerplicht. Dit plan, dat bedoeld is om jongeren tot en met 27 jaar uit de bijstand te houden, werd afgelopen woensdag besproken in de Tweede Kamer. Er werd in de Kamer kritisch gereageerd op de hoogte van de inkomensvoorziening.

Aboutaleb in debat bij FunX
Op dinsdag 22 april gaan FunX luisteraars tijdens het radioprogramma Forum met de staatssecretaris in debat om de werkleerplicht te bespreken. Kan elke jongere werk krijgen of een opleiding volgen? Verschillende aspecten uit de werkleerplicht komen tijdens de discussie aan bod. Bij het debat zijn ook Annemiek de Jong van Steunpunt Studerende Moeders en Jeroen de Glas, voorzitter van FNV Jong in de studio aanwezig. FunX presentatoren Morad Elouakili en Leila Prnjavorac leiden het debat.

Naast de jongeren in de studio kunnen ook de FunX luisteraars thuis deelnemen aan het debat. Via telefoon, e-mail, het forum op www.funx.fm en MSN kunnen zij reageren op de discussie en worden zij in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen aan staatssecretaris Aboutaleb.

Werkleerplicht
De meeste jongeren gaan naar school of werken, maar ongeveer 29.000 van hen doen geen van beide. Volgens het kabinet is dit ongewenst. Verantwoordelijk staatssecretaris Aboutaleb vindt het sociaal niet acceptabel en economisch niet verantwoord dat jongeren thuiszitten in de bijstand. Daarom heeft Aboutaleb de werkleerplicht voorgesteld. Jongeren tot en met 27 jaar hebben dan géén recht meer op een bijstandsuitkering. In plaats daarvan doet de gemeente hen een werkaanbod, leeraanbod of een combinatie van beiden. Dit is echter lang niet altijd passend, en ook de hoogte van de inkomsten die daar tegenover staan is onderwerp van discussie. Een alternatief is een studiefinanciering aanvragen en (weer) gaan studeren.

Tweede Kamer kritisch
De Tweede Kamer reageerde afgelopen woensdag kritisch op het plan omdat de werkleerplicht voor bepaalde groepen jongeren financieel slecht lijkt uit te pakken. Een ruime meerderheid van de Kamer wil de garantie, dat zij een inkomenszekerheid hebben die gerelateerd is aan de huidige bijstandsregeling.

Forum
Het radioprogramma Forum is het landelijke actualiteitenprogramma van FunX Radio waar jongeren hun mening rechtstreeks in de uitzending geven via de telefoon, e-mail of het internetforum van FunX.fm. Het programma behandelt actuele nieuwtjes, maar ook het nieuws van de straat. Het programma bevat eveneens lokale reportages en de poll: de dagelijkse straatvraag.
Forum is van maandag tot en met donderdag op alle edities te horen tussen 19.00 – 21.00 uur.

Wil jij ook je vraag stellen aan staatssecretaris Aboutaleb? Klik dan hier!
Ster advertentie
Ster advertentie