FunX

Dounia Jari: "Het gaat niet om een coming out, maar om zelfacceptatie"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Dounia Jari: "Het gaat niet om een coming out, maar om zelfacceptatie"

Het is deze week Pride Week. Hierin wordt benadrukt dat je altijd jezelf mag zijn en dat je mag houden van wie je wil. In Turn Up! schoof daarom Dounia Jari aan, die medeoprichter is van Stichting Maruf. Deze stichting helpt moslims om hun geloof en seksuele geaardheid met elkaar te verenigen.

stonewall-rellen

Het thema van Pride in Amsterdam is dit jaar Remember the past, create the future. Dit heeft te maken met de Stonewall-rellen die 50 jaar geleden in New York plaatsvonden en een belangrijke gebeurtenis is in de LHBT-gemeenschap. Dounia legt uit dat de rellen in 1969 plaatsvonden bij een café, Stonewall Inn, waar LHBT'ers samen konden komen voor een gezellige avond. Op de ochtend van van 28 juni 1969 viel de politie voor de zoveelste keer binnen en vanaf dat punt hadden ze genoeg.

"De bezoekers waren het zat en gingen in de aanval. [...] Het was in een tijd waarin mensen opgepakt werden onder het mom van prostitutie. De voorvechters daarvan waren voornamelijk zwarte transvrouwen en vrouwen van kleur. Dus vandaag de dag wordt dat heel erg naar voren gebracht en herdacht."

victoria cruz

Eén van de vrouwen die meedeed aan die rellen was de 72-jarige Victoria Cruz. Zij stond naast iconen als Marsha P. Johnson en Sylvia Rivera op voor LHBT-rechten. Dounia mag haar vanavond ontmoeten en vindt dat heel tof. "Ik heb de documentaire gezien waar zij in zat en ik legde nog niet echt de link met dat zij het is die ik vanavond ga ontmoeten. Dat las ik vanochtend pas in een artikel." De documentaire waar Dounia over spreekt is The Death and Life of Marsha P. Johnson. Hierin gaat Cruz op zoek naar antwoorden rondom de dood van Johnson.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

coming out

Het doel van Maruf is om jonge moslims te laten zien dat ze niet hoeven te kiezen tussen hun geloof en hun seksualiteit. De stichting geeft empowerment workshops, waarin er dieper wordt ingegaan op wat er echt in de Koran staat over onder andere seksuele diversiteit. Daarnaast wil de stichting vooral geen nadruk leggen op het coming out-moment, maar juist op zelfacceptatie. "Het gaat er juist om dat jij je leven goed doorkomt en dat kan alleen door jezelf te accepteren in welke vorm dan ook." Dounia vertelt dat een coming out juist onveilig kan zijn voor veel mensen. Maar wat doe je dan wel?

"Je kan eigenlijk zelf onderzoek doen, dingen lezen en naar bijeenkomsten gaan. Maar je kan ook andere gelijkgestemden ontmoeten. Als je het aan een vreemde vertelt, kan het net zo opluchten als dat je het aan een goede vriend of vriendin vertelt. Het gaat erom dat je je veiligheid vooropstelt."

AMSTERDAM PRIDE 2019

FunX is ook dit jaar mediapartner van Pride Amsterdam. Het festival rondom de Pride begint op 27 juli en wordt op 4 augustus afgesloten met de Closing Party. Op zaterdag 3 augustus vaart FunX mee tijdens de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam met on board de FunX-dj's, artiesten en natuurlijk de luisteraars!

Ster advertentie
Ster advertentie