FunX

Sevda is in door aardbeving getroffen gebied in Turkije: "Iemand gooide baby van balkon"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Sevda is in door aardbeving getroffen gebied in Turkije: "Iemand gooide baby van balkon"

Twee zware aardbevingen troffen vanmorgen en vanmiddag het zuiden van Turkije en een deel van Syrië. Sevda uit Apeldoorn is op dit moment in de Turkse stad Gaziantep, die enorm is getroffen. Ze vertelt in gesprek met Nordin en Vonneke over de vreselijke uren die ze tot nu toe heeft beleefd.

Quote

Ik werd vannacht wakker geschud, er viel een kledingkast op me.

Wakker geschud

Sevda is op dit moment in Gaziantep voor een project waarbij behoeftige kinderen op basisscholen onder meer voorzien worden van winterjassen, schoenen, fietsen en eten. Het was eigenlijk de bedoeling dat ze over twee dagen weer terug naar Nederland zou gaan, maar dat is nu onmogelijk door de aardbevingen.

De eerste beving vond rond 04.17 uur lokale tijd plaats en had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Daarvan lag het epicentrum op maar enkele tientallen kilometers ten noordwesten van Gaziantep. "Ik werd vannacht wakker geschud, er viel een kledingkast op me", vertelt Sevda. Uit angst dat het gebouw zou instorten, probeerden Sevda en haar familieleden naar buiten te gaan, maar dat ging allesbehalve makkelijk. "Dat was zo moeilijk. Het was onmogelijk om te blijven staan."

Sevda (32) maakte aardbeving in Turkije van dichtbij mee

Geschreeuw en gehuil

Eenmaal buiten leek het voor Sevda alsof ze in een oorlogsgebied was beland. "Iedereen was aan het schreeuwen en aan het huilen. Ik zag een man van het balkon springen en iemand anders gooide z'n baby naar beneden vanaf twee hoog. Het was echt verschrikkelijk." Sevda vertelt dat er rond 14.15 uur lokale tijd opnieuw een grote beving was van 7,7 op de schaal van Richter. "Toen zijn we weer naar buiten gerend, terwijl het hier heel hard sneeuwt en het koud is."

Nog zwaardere aardbeving verwacht

Turkse media melden volgens Sevda dat er vanavond een nog veel zwaardere aardbeving wordt verwacht van 8,5 op de schaal van Richter. "Er wordt door de overheid aangeraden om niet in huizen te blijven, maar dat is heel lastig." Het koude weer zorgt voor nog meer bijkomende problemen. "Wij hebben een auto waarin we nu al een aantal uur schuilen, maar bijna de helft van de straat heeft geen auto. Veel mensen zitten nu zonder eten in de kou op straat."

Moeilijkheden voor hulptroepen

Voor hulptroepen is het ontzettend moeilijk om in het getroffen gebied te komen. "De wegen naar deze stad zijn niet meer oké, dus mensen kunnen niet zomaar met de auto hiernaartoe komen. Ook zijn er geen vliegtuigen die vliegen. De hulptroepen hebben dus veel moeite om het gebied te bereiken, terwijl er heel veel hulp nodig is. Het is een hele lastig situatie. Je weet niet wat je te wachten staat en je bent maar aan het wachten. Het is vreselijk."

Giro 7244

Het Rode Kruis heeft inmiddels een gironummer geopend voor de slachtoffers van de dodelijke aardbevingen in Turkije en Syrië. Mensen die slachtoffers van de aardbeving willen steunen, kunnen doneren via Giro 7244.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie