Up 2 Date

Inflatie in Turkije stijgt tot boven de 80 procent

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Inflatie in Turkije stijgt tot boven de 80 procent

De inflatie in Turkije is in augustus tot boven de 80 procent gestegen. De prijzen van de meeste producten lagen in augustus 80,21 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral voedsel en energie zijn in prijs gestegen, blijkt uit de cijfers van statistiekbureau Turkstat.

Dubbele cijfers

De consumentenprijzen in Turkije stijgen al sinds het begin van 2017 fors, maar de inflatie is niet meer zo hoog geweest sinds 1998. Een groot deel van de verklaring hiervoor ligt bij de verzwakking van de Turkse munt, de lira. Deze is in een jaar tijd de helft van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar verloren. Sinds de Russische inval in Oekraïne begin dit jaar steeg de inflatie nog meer door de stijgende kosten van energie en andere grondstoffen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Economie groeit

Ondanks de gigantische hoge inflatie maakt de Turkse economie het tweede kwartaal van dit jaar juist een flinke groei door. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg met 7,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Omdat het leven van veel Turken duurder is geworden, geven zij (onbedoeld) steeds meer geld uit. De hogere uitgaven van de gemiddelde huishoudens hebben hierdoor een belangrijke bijdrage geleverd aan de economische groei.

Ook de export van Turkije groeide snel na het herstel van de coronacrisis en een steeds goedkopere Turkse lira. Daarnaast zorgde de afschaffing van de coronabeperkingen er ook voor dat het toerisme steeds meer tot leven kwam, wat de economie eveneens een impuls gaf.

Ongebruikelijk rentebeleid

Waar de meeste landen op de inflatie zouden reageren met renteverhogingen, reageert de Turkse centrale bank juist met renteverlagingen. Een renteverhoging zou ervoor zorgen dat mensen minder geld uitgeven, waardoor er ook minder vraag komt naar goederen en diensten en de prijzen dalen. President Erdogan heeft er juist op aangedrongen de rente te verlagen, omdat hij denkt dat hogere rente juist voor hogere prijzen zorgt. Daarom ging de rente vorige maand omlaag van 14 naar 13 procent.

Ster advertentie
Ster advertentie