FunX

CritiX: 'Iedereen moet verplicht donor worden!'

  1. Newschevron right
  2. CritiX: 'Iedereen moet verplicht donor worden!'
In Nederland ben je pas orgaandonor als je hebt aangegeven dat te willen zijn. Medisch specialisten willen een ander systeem waarin je automatisch donor wordt, als je drie keer niet reageert op een oproep. Waarom draaien we het eigenlijk niet om? In CritiX legden we jou daarom de volgende stelling voor: “Iedereen moet verplicht donor zijn, tenzij je aangeeft dat niet te willen!”

Reactie
Een meerderheid van 65 procent was het oneens met de stelling. Donor worden moet dus een keuze blijven en geen verplichting! Lees hieronder een aantal reacties die wij binnenkregen via de FunX Facebook en Twitter:

Marianne:
Eens, bewust over nadenken en dan een keuze maken! Sowieso kun je dan altijd nog besluiten je keuze te veranderen.
Ashley: Ik vindt dit niet kunnen, als je niet reageert laat je zien dat je het niet wilt en er geen interesse in heb. Niet reageren zou moeten lijden tot een NEE in hun systeem, niet andersom.
Naila: Het probleem is niet dat mensen geen donor WILLEN zijn.. maar dat er te weinig info is om die stap te zetten.
Jan: Niemand krijgt mijn organen. Ik word heel geboren en ga dus heel dood
Kimberly: Oneens, het maakt je lichaam als je niet reageert van de staat en dat kan niet.
Esmeralda:
Als geen donor bent, dan hoor je ook geen organen te ontvangen wanneer je ze zelf nodig hebt.

CritiX
Q-Bah belde tijdens CritiX met Djuna Maes. Zij onderging al twee keer een longtransplantatie. Beluister hieronder haar verhaal.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F64599062&show_artwork=true"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie