FunX

Moes: "Hard en bruut aangepakt door agent"

  1. Newschevron right
  2. Moes: "Hard en bruut aangepakt door agent"
Je hoort en leest de laatste tijd veel over politieagenten die buitensporig geweld gebruiken, maar er zijn ook genoeg die mishandeld worden. De samenleving lijkt harder te worden, maar hoe pak je dit aan? Zarayda legde het jouw voor met de stelling: ‘De huidige samenleving vraagt om een harde aanpak van de politie.

Bruut aangepakt

Moes vertelde in CritiX dat hij hard en bruut is aangepakt door een Haagse motoragent. "Ik ben voor mijn gevoel naar het politiebureau gelokt. Aangekomen bij de receptie pakt hij me op en op de grond. Hij pakte me weer beet en gooit me in een trappenhuis. (..) Wat ik daar heb meegemaakt is verschrikkelijk." Moes heeft drie maanden in het gips rondgelopen en is ondertussen zelfs naar de burgemeester gestapt, maar die had geen tijd voor hem. "Ik ben nu precies twee jaar en 28 dagen bezig om mijn gelijk ergens te kunnen halen." Wat er precies is gebeurd, vertelde hij Zarayda in CritiX:



Gezag
Zo noemt een luisteraar het een kwestie van gezag uitstralen: "Vroeger stopte je beleefd voor agenten, omdat ze gezag hadden. Dat is niet meer en dat dwing je niet af met harder aanpakken of grof geweld." Een andere luisteraar vraagt zich af wat hard is. Emotieloos of hard in het gebruik van geweld? "Emotieloos, oftewel 100% objectief, dan is er geen geweld nodig."



Aankaarten
Socioloog Jaap Timmer onderzoekt sinds 1993 geweldgebruik van en tegen de politie in Nederland. Hij denkt dat je racisme bij de politie kunt aanpakken door erover te praten. "Je moet in gevallen dat zoiets speelt, het meteen bespreekbaar maken en meteen aankaarten. Stap naar de politieleiding, zoek hulp bij rechtshulp of een advocaat en kaart het echt aan," zegt de onderzoeker. Het kan volgens Jaap zijn dat je in een muur van onbegrip stapt, maar dat moet je volgens hem niet laten gebeuren.



Ster advertentie
Ster advertentie