FunX

Jongeren protesteren tegen ongelijke behandeling van vluchtelingen

foto: FunX/Delicia Çelik
  1. Newschevron right
  2. Jongeren protesteren tegen ongelijke behandeling van vluchtelingen

Door het hele land vonden er gisteren demonstraties plaats onder de hashtag #STOPRefugeeDiscrimination. Jong en oud verzamelden zich om te protesteren tegen het falende asielbeleid en voor een eerlijkere behandeling van alle vluchtelingen. FunX was aanwezig op de demonstratie in Rotterdam en sprak jongeren over hun redenen om het protest te joinen.

Leana (29)

foto: FunX/Delicia Çelik

Leana

"Ik ben vandaag aanwezig, omdat ik vind dat wij ons als maatschappij sterk moeten uitspreken tegen het neoliberale en racistische beleid van kabinet Rutte. Dat mensen buiten in de kou moeten overnachten, tenten worden afgepakt en kinderen worden opgehitst om racistische leuzen te scanderen op straat is het resultaat van jarenlang wanbeleid. Alleen samen kunnen we een sterk geluid laten horen en het normaliseren van vreemdelingenhaat tegengaan."

Emre (25)

foto: FunX/Delicia Çelik

Emre

"Ik ben hier om me uit te spreken tegen vluchtelingendiscriminatie. Ik vind dat we vluchtelingen moeten opvangen en goed moeten behandelen, ongeacht waar ze vandaan komen. We hebben kortgeleden gezien dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen witte vluchtelingen en vluchtelingen van kleur, maar ik vind dat we dat niet moeten doen."

Khadija (20)

foto: FunX/Delicia Çelik

"Ik ben hier om te laten zien dat het belangrijk is om van je te laten horen. Je aanwezigheid bepaalt hoe de gemeenschap om je heen met bepaalde onderwerpen omgaat. Ik geef om mensenrechten en daarmee ook om de rechten van vluchtelingen. In Europa wordt er gedaan alsof we erom geven, maar in werkelijkheid gebeurt er niets. Mensen lijden eronder. Steun vluchtelingen."

Lisa (28)

foto: FunX/Delicia Çelik

Lisa (28)

"Ik sta hier als beleidsmedewerker van BIJ1 en ik vind dat we veel meer moeten doen aan deze crisis. Het is schandalig dat in een land als Nederland Artsen Zonder Grenzen moet komen, daar heb ik geen woorden voor. De kracht van demonstraties is groot en ik denk dat mensen dat onderschatten. Je online uitspreken is belangrijk, maar ook op straat hebben we jullie nodig. Show up en laat je horen, laat je zien. Want dat is gewoon belangrijk."

TJ (19)

foto: FunX/Delicia Çelik

"Ik ben hier, omdat ik meerdere mensen ken die zelf vluchteling zijn en na jaren hard werken in Nederland nog steeds geen status hebben gekregen. Europa gaat anders om met de vluchtelingen uit Oekraïne dan met vluchtelingen uit andere landen. Natuurlijk is de situatie in Oekraïne ook slecht, maar er is veel discriminatie. Zo worden Oekraïense vluchtelingen met open armen ontvangen en vluchtelingen van kleur niet."

Charley (23)

foto: FunX/Delicia Çelik

"Ik vind dat iedereen een veilige plek moet hebben om te kunnen slapen en te leven. Niet alleen moet het veilig zijn, maar het moet ook menselijk zijn. Zo moeten mensen zich bijvoorbeeld ook kunnen entertainen, want iedereen heeft recht op een goed bestaan en een goed bestaan is niet alleen onderdak."

Mieke (26)

foto: FunX/Delicia Çelik

Mieke

"Ik ben fractievoorzitter van Rotterdam BIJ1 en we zijn medeorganisator vandaag. Het is belangrijk om hier vandaag te zijn, omdat we in Rotterdam een coalitieakkoord hebben waarin we wat betreft het opvangen van vluchtelingen en statushouders een quotum van slechts 500 mensen hebben. Voor Oekraïense vluchtelingen konden we meer ruimte maken, maar het lijkt alsof er een scheidslijn wordt gemaakt in kleur en dat we andere mensen niet kunnen helpen. Dat moet veranderen."

Larissa (23)

foto: FunX/Delicia Çelik

Larissa

"Ik zit zelf in de politiek in Rotterdam, maar ben ook activist in hart en nieren. Toen ik zag dat mensen bezig waren om deze demonstratie te organiseren, wist ik dat ik me moest aansluiten om mijn stem te laten horen. Het beleid dat nu gevoerd wordt, kan niet en daar moeten we verandering in brengen. Het is belangrijk om activistische druk te zetten op de politiek om te zorgen dat er verandering komt.

We hebben heel veel opvangplekken gesloten, waardoor we zien dat heel veel mensen op straat moeten slapen. Er moeten weer opvangplekken worden geopend, zodat er ruimte is voor mensen om te slapen. Die opvang moet ook humaan zijn, mensen moeten goed verdeeld worden door het land."

Ster advertentie
Ster advertentie