FunX

Deborah (20) strijdt voor toegang tot onderwijs voor ongedocumenteerde jongeren

foto: DreamersNL/Deborah
  1. Newschevron right
  2. Deborah (20) strijdt voor toegang tot onderwijs voor ongedocumenteerde jongeren

Er zijn veel jongeren die in Nederland zijn opgegroeid of hier zelfs al hun hele leven wonen, maar niet kunnen studeren, omdat ze niet over de juiste verblijfspapieren beschikken. Dat geldt ook voor de 20-jarige Deborah uit Amstelveen, die twee keer met haar ouders is gevlucht en sinds 2018 in Nederland woont. In Start met Fernando vertelt ze waar ze als ongedocumenteerde tegenaan loopt en hoe ze dat met de campagne DreamersNL wil veranderen.

Deborah (20) strijdt voor toegang tot onderwijs en werk voor ongedocumenteerde jongeren

Niet door naar tweede studiejaar

Deborah kon zich met haar tijdelijke vluchtelingen ID-kaart inschrijven voor de studie International and European Law. "Maar nu is die ID-kaart verlopen en kan ik helemaal niets", vertelt ze. "Ik kan niet door naar m'n tweede jaar en zo loop je vast. Als je ouder dan 18 jaar bent, heb je geen leerplicht meer. Als je dan geen verblijfsvergunning hebt, mag je niet naar school, je niet inschrijven voor een studie en niet werken."

Voor een asielprocedure is Deborah afgewezen, dus een studentenvisum zit er niet in. Ze vertelt dat je vaak naar je land van herkomst moet afreizen om een nieuwe tijdelijke verblijfsvergunning aan te vragen, maar dat dat in veel gevallen te gevaarlijk of te duur is. Veel ongedocumenteerde jongeren kunnen om die reden helemaal niet studeren. "Je moet de internationale tarieven betalen à 10.000 euro per jaar, wat onmogelijk is voor sommige jongeren."

Stilstaan

Niet alleen op het gebied van studie loopt Deborah tegen blokkades aan, ook de rest van haar leven staat stil. "Het is frustrerend. Ik wil een kamer vinden en op vakantie gaan, maar zit vast aan m'n ouders. Je voelt je machteloos." Ook zijn Deborah en haar ouders bang om opgepakt te worden door de politie wegens hun gebrek aan papieren en kunnen ze van veel sociale voorzieningen geen gebruik maken.

De 27-jarige Sami vertelde eerder aan FunX hoe het is om als ongedocumenteerde in Nederland te wonen en hoe je na een afgewezen asielaanvraag tussen wal en schip belandt.

Geen perspectief

Om aandacht te vragen voor dit onderbelichte probleem en hopelijk de landelijke wetgeving te veranderen, is Deborah aangesloten bij de campagne DreamersNL. "Dreamers zijn Nederlandse jongeren zonder de juiste verblijfspapieren", klinkt het op de website. "Ze spreken de taal, hebben hier vrienden en hebben Nederlands (basis en/of middelbaar) onderwijs gevolgd. Kortom, ze zijn hier geworteld en voelen zich thuis."

Toch hebben die jongeren geen perspectief, omdat ze niet mogen werken en na hun 18e geen recht meer hebben om te beginnen aan een opleiding. "Terwijl Nederland worstelt met ongekende krapte op de arbeidsmarkt." Daarnaast zijn dingen die voor leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn, zoals mee op schoolreisje, een bijbaantje vinden of stagelopen, voor hen haast onmogelijk. "Door hun verblijfsstatus lopen ze vast in het Nederlandse systeem.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Manifest

Om dit te veranderen, is er een manifest opgesteld. Daarin wordt opgeroepen om de regelgeving zo te veranderen dat jongeren zoals Deborah toegang krijgen tot vervolgonderwijs en werk om hun talenten te ontplooien en die vervolgens in te zetten op de arbeidsmarkt.

Wat daar precies voor nodig is en hoe je dit plan kan steunen, lees je hier. "Als we meer ondersteuning hebben, ook van bedrijven en onderwijsinstellingen, kunnen we samen naar de Tweede Kamer gaan om te vragen om verandering", aldus Deborah, die uiteindelijk advocaat worden. "Mijn droom is dat ik m'n studie kan afronden, maar met Dreamers hopen we dat we allemaal naar school kunnen en toegang krijgen tot de arbeidsmarkt."

Ster advertentie
Ster advertentie