FunX

Sanne (23) heeft ondanks haar reuma een eigen onderneming: “Kijk naar wat er wel mogelijk is"

foto: Sanne van Lierop
  1. Newschevron right
  2. Sanne (23) heeft ondanks haar reuma een eigen onderneming: “Kijk naar wat er wel mogelijk is"

Als je aan reuma denkt, denk je misschien dat het een aandoening is die alleen bij ouderen voorkomt. Niets is minder waar. Sanne kreeg reuma toen ze nog maar één jaar oud was. Op haar achttiende werd Sanne door de reuma volledig arbeidsongeschikt verklaard, maar dat weerhield haar niet om uiteindelijk zelfstandig ondernemer te worden. Sanne vertelt vandaag, op Wereldreumadag, hoe ze dit voor elkaar heeft gekregen.

Sanne (23) heeft eigen onderneming ondanks haar reuma: “Ik kan niet te lang zitten of staan”

Afgekeurd

Toen Sanne bezig was met haar hbo-studie had ze daarnaast nog een baantje. Maar op een gegeven moment ging dat niet meer. "Toen ben ik naar de arbo-arts gegaan en ben ik honderd procent afgekeurd." De reden daarvoor is dat Sanne niet meer een lange tijd achter elkaar kan zitten of staan. "Ik heb al 22 jaar reuma, dus mijn lijf is eigenlijk zoals die van een oudere." Haar gewrichten zijn stijf en daarom moet ze veel afwisselen tussen zitten en staan en regelmatig oefeningen doen om alles los te maken. "En vind maar eens een baan waarbij dat kan."

Tijdens haar studie stond ze niet zoveel bij stil het feit dat ze arbeidsongeschikt was verklaard, maar toen ze eenmaal was afgestudeerd, wilde ze natuurlijk wel wat doen met haar diploma. "Dus ik dacht: waarom begin ik niet voor mezelf?"

Recepten

Sanne begon met het delen van gezonde recepten. "Ik eet zelf gluten- en lactosevrij en had moeite om leuke recepten te vinden, dus besloot ik ze zelf te delen." Dat groeide zo snel dat Sanne er haar werk van kon maken. "Ik werd benaderd om voor bedrijven gezonde recepten te ontwikkelen." Daarnaast verdiepte ze zich in food fotografie. "Zo kon ik rondkomen van iets anders dan een uitkering." Inmiddels heeft ze haar uitkering zelfs helemaal stopgezet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mogelijkheden

Wat Sanne aan anderen die in een soortgelijke situatie zitten mee wil geven, is om altijd te blijven zoeken naar oplossingen. "Je denkt misschien al snel dat iets niet mogelijk is, omdat je pijn hebt, maar ik heb ook de hele dag pijn." Volgens Sanne moet je kijken naar wat er wél mogelijk is om zo je steentje bij te kunnen dragen. "Ik denk dat als je volledig wordt afgekeurd en de hele dag thuiszit, je je alleen maar meer focust op de pijn en je daardoor ellendig gaat voelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wereldreumadag

Op 12 oktober is het Wereldreumadag, een jaarlijks wereldwijd initiatief om aandacht te vragen voor mensen met reuma en spierziekten. Iedereen kan op elke leeftijd reuma krijgen, ook kinderen dus.

In Nederland heeft een op de negen mensen een vorm van reuma, dat zijn in totaal zo'n 2 miljoen mensen. Zij kampen dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid door hun reuma.

Hoewel de klachten bij de meeste vormen van reuma vaak goed te behandelen zijn, is het nog niet te genezen. Je moet er dus voor de rest van je leven mee leren leven.

Ster advertentie
Ster advertentie