Close-up

Naïm (17): "Ondanks mijn ziekte ga ik er alles aan doen om mijn diploma te halen"

foto: Naïm
  1. Newschevron right
  2. Naïm (17): "Ondanks mijn ziekte ga ik er alles aan doen om mijn diploma te halen"

"Toen ik twee jaar oud was, begonnen de klachten al. Ik had last van zweetaanvallen en hevige koorts. In de loop der jaren zijn er nog veel meer dingen bijgekomen, zo kreeg ik te maken met gewrichtspijnen, migraines, zenuwpijnen, ontstekingen, noem het maar op. Ook heb ik drie jaar lang maar 26 kilo gewogen. Douchen was al te veel en zelfs tandenpoetsen lukte niet, ik was lichamelijk helemaal uitgeput. Toen ik op mijn twaalfde in de tweede klas van de middelbare school zat, kreeg ik ook mentale klachten. Heel vaak zien mensen het verband niet, maar het is vrij logisch dat je mentale klachten krijgt als je al zo lang lichamelijke klachten hebt.

Tien jaar lang heb ik eigenlijk een soort eenzame strijd gehad. Toen ik door de mentale klachten het leven niet meer zag zitten, zijn mijn ouders nóg harder gaan zoeken naar een oplossing. Op die manier zijn we er via een alternatieve therapeut achter gekomen dat ik de ziekte van Lyme heb. In de reguliere geneeskunde heb ik verschillende artsen bezocht, maar ik heb nooit een Lyme-diagnose gekregen. Ik ben er ook nog op getest, maar het is dus heel moeilijk om de bacterie in je bloed terug te vinden.

Een groot gedeelte van mijn tweede schooljaar op het gymnasium ben ik niet op school geweest. Ik ben uiteindelijk alsnog overgegaan naar het derde jaar door thuis aan zelfstudie te doen. Ik was zo vastberaden om over te gaan, blijven zitten zat er voor mij niet in. Daardoor heb ik alles op alles gezet. Zo zie je: als je iets écht wil, dan lukt het ook. In de derde klas startte ik uiteindelijk met mijn bioresonantiebehandelingen. Door alle gifstoffen die vrijkomen, word je in het begin eigenlijk nog zieker. Daardoor kon ik nauwelijks naar school gaan. Uiteindelijk ging ik naar het vwo en zit ik in het vijfde jaar.

Vorige week haalden mijn oud-klasgenoten hun gymnasiumdiploma. Ik ben ontzettend blij voor hen. Toch was het ook wel confronterend, omdat ik zoiets heb van: ik had m'n diploma ook gehaald als ik gezond was geweest. Hoewel het een lang en ingewikkeld proces was, heb ik mijn situatie leren accepteren. Als alles zo lang tegenzit door je ziekte en je ziet dat alles steeds lastiger voor je wordt, dan moet je dat gewoon accepteren. Het heeft geen zin om onnodige zorgen en stress te ervaren. Ik heb er daarom bewust voor gekozen om mijn leven met zo min mogelijk stress te leven, omdat stress mijn herstel van chronische Lyme simpelweg tegenwerkt.

Inmiddels zit ik op een school waar veel meer rekening wordt gehouden met mijn ziekte. Dat is heel fijn. Op mijn oude school was dat namelijk niet het geval. Er wordt in onze maatschappij met heel veel dingen geen rekening gehouden en je moet altijd maar doorgaan en presteren. Er zijn heel weinig praktische oplossingen voor jongeren als ik met een chronische ziekte. Je probeert daardoor te voldoen aan de standaarden waar leeftijdsgenoten wel aan voldoen. Toen dat voor mij niet meer ging, werd ik me bewuster van de basisdingen van het leven en dat je dankbaar moet zijn voor de dingen die je hebt. Daarom raakt het niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van onze veeleisende maatschappij mij niet meer.

Ik begon ooit mijn kledinglijn Lymiez om mijn eigen genezing te bekostigen met als slogan 'Overcome & Improve'. Die slogan is ook mijn levensmotto en inmiddels de naam van mijn huidige bedrijf. Ik hoop mensen te kunnen inspireren om iets van het leven te maken, ondanks de uitdagingen waar ze mee te maken krijgen. Voor de toekomst hoop ik verder volledig gezond te worden en mijn vwo-diploma te behalen. Wie weet blijkt het uiteindelijk onmogelijk te zijn en lukt het me nooit, maar ik zie het als een uitdaging en experiment. Daarnaast wil ik, als ik ooit succesvol ben, iets kunnen betekenen voor mensen die chronisch ziek zijn of het niet breed hebben. Dat vind ik ontzettend belangrijk. Daarom is het een van mijn dromen en doelen."

- Naïm (17)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie