FunX

Bo Hanna werd ontvoerd door zijn vader: "Hij loog dat onze moeder dood was"

foto: Privéfoto Bo
  1. Newschevron right
  2. Bo Hanna werd ontvoerd door zijn vader: "Hij loog dat onze moeder dood was"

Vandaag is het de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen. Iemand die zelf met dit onderwerp te maken heeft gehad is journalist en schrijver Bo Hanna. Deze week heeft de journalist een boek gepubliceerd waarin hij vertelt hoe hij samen met zijn tweelingbroer en broer werd ontvoerd door zijn vader. In Bo's boek Baba lees je naast de ontvoering ook over zijn moeder, waarover zijn vader jarenlang beweerde dat ze dood was. Echter, op latere leeftijd begint Bo te twijfelen aan dit verhaal en verschijnt zijn moeder plots weer in hun leven. Wat is het motief achter de ontvoering en wat heeft deze traumatische ervaring met Bo gedaan?

Ontvoering

In Baba lees je hoe Bo, die als klein jongetje in Stockholm woonde, op een dag van de crèche werd gehaald door zijn vader. Samen met zijn broers stapten ze in het vliegtuig richting Egypte. Ze gingen naar Caïro om daar familie te bezoeken, vertelde hun vader. Maar ze bleven hier vervolgens een half jaar. Daarna vertrokken ze naar Nederland waar ze vervolgens bleven wonen. Bo bleef al die jaren naar zijn moeder vragen, maar volgens zijn vader was ze overleden. Dit bleek een grote leugen toen Bo's moeder na zestien jaar plots in zijn leven verscheen.. Bo's vader beschuldigde zijn moeder van de hele situatie en maakte haar tot zondebok. Ruim twintig jaar na de ontvoering heeft Bo grondig onderzoek gedaan naar zijn ontvoering en was hij vastbesloten om hij de waarheid te achterhalen. Hij wilde weten wat het motief achter de ontvoering was en hoe dit kon gebeuren.

foto: Privéfoto Bo

Bo als kind met zijn tweelingbroer en vader tijdens Kerst in Zweden

Trauma's herleven

Op 26-jarige leeftijd begon Bo aan het schrijven van Baba, een taak die hem zwaarder viel dan hij had verwacht. Om alles op papier te zetten, moest de journalist diep in zijn verleden graven en alle traumatische ervaringen opnieuw beleven. "Ik had het een beetje onderschat en dacht dat ik alles wel aankon. Maar op een gegeven moment kreeg ik ook nachtmerries", vertelt hij. De herbelevingen waren zo heftig voor Bo dat hij er een fysieke reactie van kreeg. "Mijn hele lichaam verkrampte in mijn slaap. Ik begon met tandenknarsen en kreeg ook nek- en schouderpijn." Om deze reden heeft Bo langer aan het boek gewerkt dan hij in eerste instantie dacht. "Af en toe liep ik gewoon vast. Dit gebeurde omdat ik confronterende antwoorden vond die pijnlijk waren en omdat ik nog diep in mijn rouwverwerking zat om mijn broertje." Bo's tweelingbroer Tony kwam in 2022 om het leven door zelfdoding. Hij kampte met zware verslavingen en psychische problemen waar hij voor geholpen werd.

Dood van zijn tweelingbroer

Eind 2019, toen Bo begon aan zijn boek, werd Tony in een kliniek behandeld voor zijn schizofrenie. In september 2022 stapte Tony uit het leven. Ondanks dit enorme verlies en het verdriet dat Bo en zijn familie nog steeds voelen, heeft deze gebeurtenis het proces van Baba versneld. "Dit boek heb ik afgemaakt, omdat ik dat aan mijn tweelingbroer beloofd heb. En ik weet dat we niet de enigen zijn die dit hebben meegemaakt, dus dit boek is ook een ode aan alle andere ongehoorde kinderen die ontvoerd zijn." Volgens Bo moet dit verhaal gehoord worden, aangezien het haast de enige in zijn soort is. "Er zijn heel veel verhalen over de ouder die achterblijft bij een kinderontvoering, maar er zijn geen verhalen die verteld worden vanuit het perspectief van het kind. Het is echt mijn missie om Tony en alle andere ontvoerde kinderen een stem te geven door mijn verhaal te vertellen."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

foto: Privéfoto Bo

Bo brengt zijn tweelingbroer Tony een bezoekje in de kliniek

'Baba' vergeven

Naast de pijn en het verdriet dat Bo heeft gevoeld tijdens het schrijfproces heeft het hem ook een hoop positieve kracht gegeven. Dit proces was echt helend voor hem en het gaf de schrijver de kans om iets te doen waarvan hij nooit had gedacht dat hij het zou kunnen. "Ik had eerder wel bittere gevoelens richting mijn vader, maar ik heb hem dat wel echt vergeven. Hij is ook een leuke, grappige en lieve vader geweest. En nu zie ik in perspectief wat hij heeft gedaan, waarom hij het heeft gedaan, en hoe de gebeurtenissen zich hebben ontwikkeld. Ik kan zijn aandeel daarin ook beter begrijpen." De grootste reden voor Bo's vergiffenis richting zijn vader is dat hij door wil gaan met zijn leven. "Mijn vader heeft wraak genomen op mijn moeder, omdat zij in een vechtscheiding zaten en daar zijn mijn broers en ik de dupe van geworden. Maar ik wil geen wraak op hem nemen. Die cirkel van haat wil ik juist doorbreken. Ik wil dat het hier bij mij stopt."

Bo Hanna

Ondanks alles gaat het nu goed met Bo en heeft hij rust gevonden. "Voor mij gaat het boek nu ook wel dicht. Hoewel ik nu pas begin met het onder de aandacht brengen van dit thema via mijn boek, maar voor mij persoonlijk is de hele gebeurtenis nu wel afgesloten. Ik wil nu voor mezelf gaan leven zonder steeds weer terug te hoeven kijken naar wat er gebeurd is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp zoeken

Met het boek wil Bo anderen die een soortgelijk verhaal hebben ook een hart onder de riem steken. "Het kan zijn dat je mentale klachten ervaart na zo'n traumatische ervaring en dat is niet jouw schuld, want je kon er niets aan doen. Je hoeft je er ook echt niet voor te schamen. We zijn allemaal getekend door dingen in het leven." Daarbij maakt Bo duidelijk dat het erg belangrijk is om hulp te zoeken, ook al is dat misschien lastig. "Ga naar iemand die je vertrouwt. Misschien is dat de buurvrouw, je docent op school of de huisarts. Praat erover met iemand, zodat je samen kan kijken waar je terecht kan en de volgende stap kan zetten. Loop er vooral niet in je eentje mee rond, want dit is echt niet zomaar iets", aldus Bo.

Hulp bij kinderontvoering

Mocht je zelf slachtoffer zijn van kinderontvoering of denk je dat iemand anders hulp nodig heeft? Dan kun je terecht bij verschillende instanties. Denk hierbij aan Centrum Internationale Kinderontvoering. Je kunt hen bereiken via: +31 (0)88 800 90 00 van maandag t/m vrijdag tussen 09.30 tot 16.30 uur. Je kunt ook contact opnemen met Jeugdzorg via 030 298 34 00 of met Veilig Thuis via 0800 2000. Daarnaast voor gratis juridische hulp contact opnemen met Kinderen & Jongeren Rechtswinkel (KJRW).

Ster advertentie
Ster advertentie