FunX

Ama organiseerde protest tegen leenstelsel: "Er moet nu iets veranderen"

foto: Eerder protest tegen leenstelsel in Den Haag op 3 juni (ANP)
  1. Newschevron right
  2. Ama organiseerde protest tegen leenstelsel: "Er moet nu iets veranderen"

Het leenstelsel, wanneer zijn we er een keer van af? Dat is nog niet duidelijk en daarom was er vandaag op Prinsjesdag weer een protest om ervoor te zorgen dat het leenstelsel zo snel mogelijk wordt afgeschaft. Sander sprak met Ama Boahene. Zij is de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en was medeverantwoordelijk voor de demonstratie.

Geslaagd

"Het was heel geslaagd", vertelt Ama over de demonstratie. "Alle aanwezige mensen en organisaties waren het met elkaar eens: het leenstelsel moet nu eindelijk worden afgeschaft."

Een groot deel van de politieke partijen is het daarmee eens, daarom vroeg Sander of de demonstratie wel echt nodig was. Daarop antwoordt Ama: "Het klopt, maar dit studiejaar is alweer begonnen en het leenstelsel is er nog steeds. Zolang de kabinetsformatie nog altijd stil ligt, is het ook maar de vraag wanneer er daadwerkelijk iets gaat veranderen voor studenten. "Er zijn studenten met tienduizenden euro's aan schulden. Dat wordt alleen maar meer zolang er niets gebeurt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Basisbeurs

Volgens de LSVb moet er opnieuw een basisbeurs komen voor alle studenten. "Dat betekent dat het voor iedereen mogelijk wordt om zonder schulden af te studeren, ongeacht hoeveel geld je ouders hebben. Hoe wij het voor ons zien, is dat je als student een maximaal bedrag kunt krijgen van zo'n 850 euro."

"Deze investering in studenten is heel belangrijk. Het is een investering voor de gehele samenleving. Daar moet dat geld gewoon voor worden uitgetrokken."

Is het einde al in zicht?

Ama vertelt dat veel beloofde investeringen in het onderwijs niet zijn gedaan. "Eigenlijk is er een hele grote groep studenten, die hele hoge schulden heeft opgebouwd én niets van dat geld heeft teruggezien", zegt Ama. "Voor die studenten moet er ook een compensatie komen wat ons betreft."

Of het leenstelsel binnenkort daadwerkelijk gaat verdwijnen, durft Ama niet te zeggen. Maar een ding kan ze wel beloven: "Wij gaan sowieso door met actievoeren tot het leenstelsel is afgeschaft. Hopelijk gaat dat snel gebeuren."

Ster advertentie
Ster advertentie