Karim Amghar: "Uitstellen schooladvies zorgt voor gelijkere kansen"
- News
- Karim Amghar: "Uitstellen schooladvies zorgt voor gelijkere kansen"
Die beslissing of je naar mavo, havo of vwo moet is voor elke 11- of 12-jarige een superspannend en belangrijk moment. En dat terwijl je eigenlijk nog hartstikke jong bent. Zou die keuze niet veel later gemaakt moeten worden? Dat is wat er wordt voorgesteld in het plan dat is voorgesteld door onderwijsorganisaties. Zij stellen dat een later keuzemoment zou zorgen voor meer gelijke kansen. Karim Amghar van de NTR-docu-serie Karim Pakt Zijn Kans vertelde in Turn Up! hoe dat zit.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'12 jaar is te jong'
Het nieuwe plan stelt voor voor dat leerlingen pas na het derde jaar worden ingedeeld op een bepaald niveau. In de eerste drie jaar zitten dan dus alle niveaus bij elkaar en wordt er gewerkt met speciale maatprogramma's. Karim onderzocht in zijn programma hoe het gesteld is met de kansen van leerlingen met veel potentie maar weinig middelen. Volgens hem is die selectie op 12-jarige leeftijd 'funest' voor heel veel kinderen, waaronder destijds hemzelf.
Dikke portemonnee = hoger niveau?
Karim geeft aan dat komt doordat niet elk kind van huis uit de juiste begeleiding of support krijgt. "Als je uit een gezin komt met een dikkere portemonnee en je ouders zijn wat hoger opgeleid, dan zie je dat de scores en studieadviezen vaak hoger zijn dan die van kinderen met lager opgeleide ouders. Niet alle ouders beschikken over de juiste know-how om het kind zo te sturen dat ze wél naar havo of vwo zouden kunnen."
Klaargestoomd vanuit huis
Als je afkomst zo bepalend is, wat maakt het dan uit of een kind twaalf of vijftien is wanneer de keuze gemaakt wordt? Karim licht toe dat dat er in gezinnen met hoger opgeleide ouders en een hoog inkomen vaak meer tijd en financiële ruimte is voor bijles, voorlezen en andere vormen van begeleiding en stimulering. "Dus die zijn op 12-jarige leeftijd al klaargestoomd voor het voortgezet onderwijs."
Bij gezinnen waarvan de ouders minder te besteden hebben liggen de prioriteiten vaak anders. "Ze hebben bijvoorbeeld twee baantjes, meer geldzorgen en minder tijd voor die dingen." Als die kinderen twee jaar extra krijgen om zich te kunnen ontwikkelen op een manier die eerder nooit mogelijk was, is de kans groter dat ze - net als de andere kinderen - op basis van hun echte potentie worden ingedeeld.
Vooroordelen
Karim geeft toe dat het uitstellen van het keuzemoment slechts één van de problemen rondom kansenongelijkheid oplost, maar niet allemaal. Zo had hij vroeger zelf te maken met onbewuste vooroordelen vanuit docenten. "Een kind komt uit een niet-westers gezin en dan denkt de docent soms al: die heeft thuis vast geen begeleiding." Hoewel hij havo scoorde op de eindtoets, kreeg hij een mavo-advies. "Er werd gezegd dat anders de kans groot was dat ik ging falen."
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat wat betreft schooladvies juist beter hoog kan inzetten. Zo merkt een kind dat er vertrouwen is en wordt hij of zij uitgedaagd, legt Karim uit. Zet je laag in, dan creëer je een gevoel van: 'oh, ik kan het zeker niet.' "Dan ga je overcompenseren. Daar kom ook voor een deel die harde straatcultuur vandaan."
Alle vier afleveringen van Karim Pakt Zijn Kans kun je hier terugkijken.
Lees ook
FunX
Tolgahan (19): "Vmbo en piloot worden is geen goede match, dus ik móest hogerop klimmen"Films, Series & TV
Michelle Obama krijgt Instagram-show over de struggles van studentenFunX
Charlotte (26) voert actie voor betere psychische hulpFunX
Dit is waarom al je favoriete celebrities naar Dubai verhuizen (Boef, Fadim Kurt, Nesim)