FunX

Tolgahan (19): "Vmbo en piloot worden is geen goede match, dus ik móest hogerop klimmen"

  1. Newschevron right
  2. Tolgahan (19): "Vmbo en piloot worden is geen goede match, dus ik móest hogerop klimmen"

''Al sinds ik klein ben, wil ik maar één ding: piloot worden. Maar vmbo-kader en piloot worden is geen goede match. Die gedachte raasde duizenden malen door mijn hoofd tijdens mijn tijd op de middelbare school. Ik móest hogerop komen, wilde ik mijn droom waarmaken. Het minimaal vereiste niveau voor de pilotenopleiding is namelijk havo, dus ik moest daar op de een of andere manier naartoe zien te klimmen.

Toen ik in het vierde jaar van het vmbo zat, heb ik mezelf aangemeld voor de mavo (vmbo-theoretisch). De school waarmee ik contact had, wilde mij graag aannemen, maar het bestuur van mijn huidige school keurde dit niet goed. Er werd mij verteld dat het onmogelijk voor mij was om door te stromen van het vierde jaar kader naar het derde jaar mavo en ik kreeg van het bestuur negatieve en demotiverende reacties. Ik was radeloos en ik wist niet meer wat ik moest doen.

Niet alleen ik was radeloos, maar ook iedereen om me heen. Mijn zus heeft in een korte periode heel veel scholen en instanties gebeld. Uiteindelijk kwam zij uit op het vavo: het voortgezet algemeen volwassenonderwijs. Omdat ik destijds minderjarig was, moest ik uitbesteed worden vanuit mijn huidige middelbare school. Die deed ook hier eerst moeilijk over. Uiteindelijk, na veel gesprekken en het opkrikken van mijn cijfers, zijn we eruit gekomen. Ik heb binnen een paar maanden tijd mijn cijfers van een zes gemiddeld naar een zeven weten op te halen en ben zo prachtig geslaagd voor het vmbo-kader.

Na het vmbo heb ik de mavo-opleiding in één jaar cum laude afgerond op de vavo. Een mooie prestatie, alleen ik was er nog niet. Ik moest de havo nog doen. Ook daarvoor slaagde ik twee jaar later met een zeven gemiddeld. Ondanks alle negatieve reacties heb ik mezelf van vmbo-kader naar de havo op weten te werken. En na de zomervakantie begin ik met het vwo.

Van drie jaar geleden huilend in mijn kamer omdat niemand mij een kans wilde geven, naar enorm veel vreugde om aangenomen te zijn voor het vwo. Ik schrijf dit niet om op te scheppen. Met dit artikel wil ik vooral mensen - leerlingen - bereiken en motiveren die in hetzelfde schuitje zitten als waar ik destijds in zat. Mijn tip: heb een doel voor ogen, negeer alle negatieve reacties en streef je doel na! Zorg ook dat je veel positieve mensen om je heen hebt, mensen die je steunen. Mijn familie heeft mij altijd gesteund en support mij nog altijd in alles wat ik doe.''

- Tolgahan (19)

CLOSE-UP

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie