FunX

Hoe Lola (25) haar stalker in de val lokte

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Hoe Lola (25) haar stalker in de val lokte

De 25-jarige Lola kreeg vorig jaar in juni, terwijl ze 's nachts thuis aan haar scriptie werkte, ineens appjes binnen van een onbekend persoon. Het bleek om een stalker te gaan. De situatie werd steeds heftiger, want de stalker ging meerdere keren langs bij Lola thuis. In Jouw Stad vertelt ze aan Susanne meer over haar heftige ervaring.

Quote

Elke avond dat ik thuis zat, kon ik gewoon niet relaxen. Daarom sliep ik de eerste weken bij vrienden thuis.

Lola

Vieze berichtjes

Die bewuste avond in juni 2020 besloot Lola de appjes te negeren. De volgende ochtend appte ze het nummer, maar daar kreeg ze geen reactie op. Totdat ze 's avonds ineens vieze berichtjes binnenkreeg. Lola blokkeerde het nummer, waarna ze ineens buiten een vreemd geluid hoorde. Toen ze ging kijken of er iemand was, zag ze uit het niets iemand wegrennen.

Geen veilig gevoel

Lola belde uiteindelijk 112, maar helaas kon daar niets mee opgelost worden, omdat ze het gezicht van haar stalker niet had gezien. "Ik heb me daarna een jaar lang geprobeerd veilig te voelen thuis. Dat gevoel was in een keer weg. Elke avond dat ik thuis zat, kon ik niet relaxen. De eerste weken sliep ik ook bij vrienden thuis, maar op een gegeven moment moet je ook weer naar huis om je eigen leven te kunnen leiden."

Een jaar lang heeft Lola moeite gehad met het vertrouwen van alle mannen om haar heen. "Dan ga je toch denken: is het iemand die ik ken? Ik had z'n gezicht niet gezien, dus ik wist het niet."

Hoe Lola (25) haar stalker in de val lokte

Poster

Lola denkt nu wel te weten hoe haar stalker aan haar nummer kwam. Ze probeerde iets tofs te doen voor haar omgeving en waarschijnlijk maakte haar stalker daar misbruik van. "Ik had een poster op mijn raam geplakt. Dat was voor een actie tijdens de lockdown waarmee je hulp kon aanbieden aan je mede-buurtbewoners. Daar stond mijn naam en telefoonnummer op", legt Lola uit.

Opnieuw dezelfde nachtmerrie

Ongeveer een jaar later was Lola gelukkig weer bijgekomen van het voorval en was ze ervan overtuigd dat het niet meer zou gebeuren. Niets bleek minder waar te zijn. "Ik zat 's nachts op de bank. Toen het even stil was hoorde ik precies weer hetzelfde geluid buiten."

Lola wist meteen wat er aan de hand was en handelde gelukkig heel snel. "Ik deed alsof ik hem niet zag, zodat hij niet zou wegrennen. Toen liep ik heel nonchalant naar de badkamer en belde ik meteen 112. Vier minuten later was de politie er en toen hebben ze ook iemand aangehouden. Het was half vier 's nachts, dus zoveel mensen waren er toen niet daar."

'Hele normale jongen'

Hoewel de politie het gevoel had dat ze de juiste man hadden, konden ze Lola helaas niet verder helpen, omdat ze geen signalement had. Het was vanwege de privacywet ook niet mogelijk om meer te weten te komen over de identiteit van de aangehouden persoon. "Uiteindelijk liep ik naar hem toe om te zien wie daar stond. Dat was niet verboden. Toen kon ik hem bekijken en het was gelukkig niet iemand die ik kende. Hij zag eruit als een hele normale jongen. Maar hij stond wel om half vier 's nachts bij mijn huis."

Trauma

De politie heeft uiteindelijk een zogeheten stopgesprek met de jongen gevoerd. Bij zo'n gesprek wordt de dader op zijn of haar gedrag aangesproken en gevraagd te stoppen. Volgens Lola kon de politie het onbekende nummer wel aan hem linken, maar dat bleek niet genoeg bewijs te zijn.

Lola raakte zo getraumatiseerd van de gebeurtenis dat ze besloot te verhuizen. "Een vriendin van mij ging op een gegeven moment drie weken naar het buitenland. Ik moest toen even op haar huis passen. Doordat ik een langere periode uit mijn huis was, besefte ik hoe erg ik niet meer kon ontspannen thuis. Toen ben ik verhuisd en sindsdien gaat het gelukkig veel beter."

Ster advertentie
Ster advertentie