FunX Utrecht

Utrechtse politiemedewerkster gebruikte database om ex-partners en dates te stalken

foto: Unplash
  1. Newschevron right
  2. Utrechtse politiemedewerkster gebruikte database om ex-partners en dates te stalken

Stel je eens voor dat je je date of ex-partner niet echt vertrouwd. Maar hoe zou je kunnen achterhalen of dit dan wel of niet terecht is? Een 58-jarige politiemedewerkster uit Scherpenzeel wist hier wel een antwoord op. Zij misbruikte ongeveer twee jaar lang zo'n duizend keer de politiesystemen om persoonlijke informatie op te zoeken over haar ex-partners en dates. Of het uiteindelijk echt een goed idee was, valt te betwijfelen. De vrouw stond vandaag namelijk voor de rechtbank in Utrecht, zo meldt RTV Utrecht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schending van het beroepsgeheim

De vrouw was werkzaam op een politiebureau in Driesbergen. Hier deed zij de administratie van het team Veiligheid, Integriteit en Klachten van de Landelijke Eenheid. Door dit beroep had zij geheimhoudingsplicht en was het absoluut niet de bedoeling dat zij inzicht had in bepaalde computersystemen. Al helemaal niet voor privédoeleinden.

De vrouw heeft dus twee jaar lang 'ingebroken' in de databank van de politie om privégegevens van haar partners op te zoeken. Het Openbaar Ministerie ziet deze actie als schending van het beroepsgeheim en computervredebreuk.

Geestelijke problemen

De vrouwelijke verdachte werd in de rechtszaal bijgestaan door advocaat Paardekooper. Hij verdedigde zijn cliënt door te benadrukken dat de vrouw niet bezig was met het verspreiden van vertrouwelijke informatie aan derden, maar puur en alleen voor privédoeleinden. De vrouw wilde onder andere informatie verzamelen over haar ex-partner, die in het verleden zou zijn vreemd gegaan. Ook zou de man zich schuldig hebben gemaakt aan huishoudelijk geweld.

Doordat de vrouw in het verleden is mishandeld, denkt Paardekooper dat de geestelijke problemen, die de vrouw heeft overgehouden als gevolg van het geweld van haar ex-man, zeker een rol hebben gespeeld in de actie. ''Het is het voor de strafbepaling van groot belang dat er inzicht komt in de psychosociale problematiek van de verdachte'', aldus de advocaat. Het zou volgens Paardekopper goed zijn om eerst de persoonlijke omstandigheden te onderzoeken bij de reclassering en de zaak daarom even uit te stellen. De rechtbank stemde hiermee in en stelde de zaak uit tot het einde van het jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eenzaam

De reden dat de vrouw alles wilde weten van haar partners had volgens haar te maken met eenzaamheid. Aan de officier van justitie verklaarde ze dat ze snakte naar een relatie met een betrouwbare en stabiele man. ''Iedere date die ze had, zou zij daarom door de politiesystemen hebben gehaald'', aldus de officier.

Hoewel de uitspraak is uitgesteld, is de vrouw momenteel geschorst. Ook loopt er een ontslagprocedure.

Ster advertentie
Ster advertentie