Up 2 Date

Afgelopen jaar minder misdrijven, maar meer klachten over de politie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Afgelopen jaar minder misdrijven, maar meer klachten over de politie

Uit het jaarverslag van de politie blijkt dat het aantal klachten over de politie afgelopen jaar met 29% is toegenomen. Het gaat vooral om klachten over de houding en het gedrag van de politie, maar ook over gebrek aan politieactie. In totaal kwamen er meer dan 13.000 binnen. Daarnaast werd er ook meer geweld door agenten geregistreerd.

Geweld

Afgelopen jaar werd door de politie bij 17.000 incidenten geweld gebruikt, dat is 15% meer dan het jaar ervoor. Volgens de politie heeft dat te maken met het feit dat agenten nu verplicht alle 'geweldsaanwendingen' moeten registeren. Ook als het gaat om duwen of iemand vastgrijpen. Van de 3262 zaken die de politie zelf beoordeelde op wel of niet professioneel handelen was volgens de politiechef 236 keer sprake van niet-professioneel optreden. Dat leidde zes keer tot maatregelen tegen de agenten.

Verder werden er 461 interne onderzoeken gehouden, bijvoorbeeld naar aanleiding van het lekken van informatie of het misbruiken van bevoegdheden. In 321 gevallende leidde dat tot 'disciplinaire maatregelen'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vaker thuis, minder inbraken

Het aantal misdrijven is in 2020 afgenomen. Er werden er 795.907 geregistreerd, dat zijn er ruim 7600 minder dan het jaar ervoor. Er waren vooral een stuk minder woninginbraken, overvallen, straatroven en plofkraken, terwijl het aantal overlastmeldingen en online misdrijven juist steeg. Die laatste categorie met maar liefst 127%. Dat heeft te maken met de coronacrisis, stelt korpschef Henk van Essen: "Door corona zijn we vaker thuis en vaker online. Criminelen spelen daar sluw op in. Digitaal wordt steeds meer het nieuwe normaal."

Ster advertentie
Ster advertentie