FunX Den Haag

Politie Eenheid Den Haag komt met campagne om wapens van de straat af te halen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie Eenheid Den Haag komt met campagne om wapens van de straat af te halen

Het komt steeds vaker voor dat jongeren betrokken raken bij steek- of schietpartijen. Om deze zorgwekkende ontwikkeling een halt toe te roepen startte de politie Eenheid Den Haag een campagne om zoveel mogelijk wapens van de straat af te halen. In Jouw Stad Den Haag vertelde politieagent Robin van politie Eenheid Den Haag meer over deze campagne, maar ook over het geweld onder jongeren.

Politie Eenheid Den Haag organiseert campagne om wapens van de straat af te halen

Verheerlijking van wapenbezit

Waarom jongeren steeds vaker een wapen verkiezen boven hun blote handen is een gecompliceerde vraag, maar de politieagent denkt dat sociale media een duidelijke rol spelen in deze ontwikkeling. "Ik vind het een lastige vraag om te beantwoorden, maar wat we heel vaak zien is dat jongeren veel vaker actief zijn op sociale media en dat op deze platformen het gebruik van wapens verheerlijkt wordt of andere middelen in dat kaliber", aldus Robin.

De politie Eenheid heeft daarom een inleveractie georganiseerd om wapens van de straat af te halen. Daarbij opgeteld wordt iedereen die een wapen inlevert niet vervolgd. "Vanaf 17 t/m 22 mei kan je op elk bureau in de Eenheid Den Haag wapens inleveren en dat zijn dan slag-, stoot- of steekwapens. Daarnaast kun je ook een afspraak maken als je in het bezit bent van een vuurwapen. Dat kan via 0900-8844 en dan wordt het wapen bij je thuis opgehaald. Het is deze week dus niet strafbaar om je wapens in te leveren."

Wapengebruik toegenomen

Volgens Robin is het gebruik van wapens alleen maar gestegen de afgelopen tijd. Om mensen alsnog de mogelijkheid te geven om te doen wat rechtvaardig is, mag iedereen deze week anoniem een wapen inleveren zonder een strafrechtelijke vervolging. "We merken dat het wapenbezit en wapengebruik bij bepaalde incidenten alleen maar meer wordt. De politie en het Openbaar Ministerie dachten daarom: lever die wapens gewoon in, anoniem en zonder strafvervolging. Op die manier komen er veel meer wapens binnen en zijn ze ook gelijk van de straat af. Als mensen geen wapens bij zich hebben kunnen ze die ook niet gebruiken"

"Neem geen wapens mee"

Om te voorkomen dat jongeren betrokken raken bij geweldsdelicten waar wapens aan te pas komen heeft Robin een belangrijke tip: "Neem geen wapen mee de straat op. Je hoeft jezelf niet te verdedigen als je niks te verbergen hebt. Ga gewoon naar buiten met je rugtas en je schoolspullen en verder niks."

Ster advertentie
Ster advertentie