Up 2 Date

Spanning rond racistische appjes neemt toe binnen het politiekorps

foto: ter illustratie - Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Spanning rond racistische appjes neemt toe binnen het politiekorps

Terwijl steeds meer informatie over de racistische uitlatingen van de omstreden Rotterdamse agenten het daglicht ziet, neemt de druk binnen het politiekorps toe. De racistische appjes zorgen namelijk ook voor polarisatie onder collega's bij de politie. Vandaag gaat de Rotterdamse raad met burgemeester Aboutaleb in overleg over de kwestie.

"Zet dit niet weg als een incident"

Voorman van de Nederlandse Politiebond (NPB) vindt dat er onderzocht moet worden hoe groot het probleem is binnen het korps. "Zet dit niet weg als een incident. We moeten onderzoeken hoe groot dit probleem is en er daarna serieus mee aan de slag. Ook omdat de polarisatie inmiddels naar binnen slaat." Zo legde programmamanager Tarik Topcu zijn functie neer, die juist werd aangesteld om dit soort zaken binnen het korps te voorkomen. Topcu zou naar verluid moeite gehad hebben met hoe de zaak intern werd afgehandeld.

Zachte aanpak

Een van de punten waar de raad over struikelt is waarom Aboutaleb er niet voor koos om de agenten harder aan te pakken. Zo zei hij in juli vorig jaar nog dat als het gedrag van de agenten bewezen wordt dat er geen plek is voor deze mensen binnen het korps. Toch koos hij vorige week voor een "zachte aanpak". "De betrokken agenten hebben excuses gemaakt, met betraande ogen. Kies je dan voor hard tegen hard of zacht tegen hard? Ik kies voor zacht."

Waar ging het over?

Op 21 januari 2019 stuurt een van de agenten een filmpje door van een witte jongen die mishandeld wordt door een groep jongeren met een getinte huidskleur. "Dit is bij mij in de wijk", schrijft een van de agenten. "Kankervolk. Allemaal kapot maken." De agent verklaarde aan de commissie dat de beelden hem boos maakten, omdat ze hem lieten terugdenken aan eigen ervaringen.

Zijn collega's reageren bevestigend op zijn berichten met hun antwoorden: "Ja, kut volk", "kk mongolen" en "pauper allochtonen". Een ander zegt: "Meteen schieten." Wanneer iemand vervolgens aangeeft dat deze jongens uit het filmpje wel zullen worden aangehouden, appt een andere agent: "Mag het hopen voor ze. Anders rij ik ze dood." Een van de agenten, zelf van Marokkaanse afkomst, verlaat gefrustreerd de appgroep waarop een ander reageert: "Waren z'n broers".

Verbazing

Verschillende raadsleden zijn verbaasd over het besluit van Aboutaleb. Zo zegt Denk-raadslid dat "als je zulke dingen roept je geen politiewerk meer kan doen". Ook D66-raadslid Nadia Arsieni uit zich kritisch over het besluit. "Dat de agenten zelfs nog niet zijn overgeplaatst naar een andere eenheid, vind ik onbegrijpelijk."

Ook buiten de raad en het politiekorps zijn veel mensen verbaasd over het optreden van burgemeester Aboutaleb. Zo gingen honderden mensen de straat op om te demonstreren naar aanleiding van de racistische uitlatingen. Ook ondertekenden maar liefst 18.000 mensen een petitie waarin het ontslag van de agenten wordt geëist.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie