Up 2 Date

Vier jaar na executie DNA van iemand anders gevonden op moordwapen

foto: Twitter: nytimes
  1. Newschevron right
  2. Vier jaar na executie DNA van iemand anders gevonden op moordwapen

Vier jaar nadat Ledell Lee werd geëxecuteerd, is het DNA van een ander persoon aangetroffen op het wapen dat betrokken was bij de moord waarvan hij werd beschuldigd. Dat meldt The New York Times. Lee hield zijn onschuld vol tot hij in 2017 werd geëxecuteerd met een dodelijke injectie.

'Ik ben een onschuldig man'

Debra Reese werd in 1993 vermoord. De vrouw was gewurgd en geslagen met een kleine houten knuppel die haar man haar ter bescherming had gegeven. Verschillende buren van Reese beweerden dat ze Lee het huis hadden zien binnengaan, maar er was een gebrek aan fysiek bewijs. Op het wapen dat werd gebruikt bij het misdrijf, blijkt nu helemaal niet zijn DNA te zitten, maar dat van iemand anders.

Voordat hij werd geëxecuteerd zei Lee tegen de BBC: "Mijn stervende woorden zullen altijd zijn, zoals het is geweest, ik ben een onschuldig man." Het nieuwe bewijsmateriaal dat aan het licht is gekomen, zou wel eens kunnen bewijzen dat dit het geval is. Patricia Young, de zus van Lee, die zijn onschuld lang heeft volgehouden, zei hierover: "We zijn blij dat er nieuw bewijs is in de nationale DNA-databank." Ze voegde eraan toe dat ze "hoopvol blijven dat er in de toekomst nog meer informatie aan het licht zal komen."

Het proces

Behalve de nieuwe DNA bevindingen, waren er eerder al beweringen dat het proces tegen Lee niet eerlijk is verlopen. Er gingen geruchten rond over een affaire tussen de rechter en de assitent-aanklager. Bovendien zou tijdens het oorspronkelijke proces geen rekening zijn gehouden met de verstandelijke handicap van Lee.

Ondanks deze problemen in het proces heeft gouverneur Asa Hutchinson de executie van Lee tijdens een persconferentie verdedigd. "Het is mijn plicht om de wet uit te voeren. Het feit is dat de jury hem schuldig heeft bevonden op basis van de informatie die ze hadden", aldus Hutchinson, die ook opmerkte dat het nieuwe DNA-bewijs niet doorslaggevend zou zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie