OMG

YouTubers doen sociaal experiment: hoe reageren mensen op racisme?

foto: YouTube: Bondgenoten
  1. Newschevron right
  2. YouTubers doen sociaal experiment: hoe reageren mensen op racisme?

Asian Hate is sinds de uitbraak van de coronapandemie een groeiend probleem. In de VS werden dit jaar racistische geweldsincidenten gepleegd en ook in Nederland heerst er anti-Aziatisch racisme. Benjamin en Jaap van Bondgenoten deden een sociaal experiment om te kijken hoe anderen op straat zouden reageren als een Aziatische Nederlander wordt uitgescholden. Het resultaat? Enkele reageerden niet, maar de meesten wel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anti-Aziatisch racisme

Frederique Janss van Discriminatie.nl vertelt dat er in 2020 veel meer klachten binnenkwamen van Aziatische Nederlanders. Het gaat om duizenden meldingen. "De Aziatische Nederlanders krijgen van heel veel mensen de schuld van corona, alsof zij dat veroorzaakt hebben. Ze krijgen allerlei verwensingen en scheldpartijen naar hun hoofd."

Handhaving

In de video is te zien dat heel veel mensen meteen fel reageren wanneer het meisje wordt uitgescholden. Een van de situaties loopt zelfs zo uit de hand, dat er een handhaver polshoogte komt nemen. Wanneer ze hoort wat er aan de hand is, spreekt ze hem erop aan. Wanneer hij niet mee wil werken, dreigt ze hem zelfs mee te nemen naar het politiebureau: "Volgens mij is racisme nog een van de belangrijkste punten van Nederland waar we tegen zijn, toch?"

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie