FunX

Hoezo, halfbloed?

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Hoezo, halfbloed?

Ben je een halfbloedje, dubbelbloed, gemengd of gemixt? Het zijn allemaal van die stempels die je krijgt als je ouders allebei een andere afkomst hebben. Hoe is het om 'gemixt' te zijn in Nederland? Waar hoor je bij? Documentairemaakster Nadya Sewradj ging op een persoonlijke zoektocht naar de antwoorden in haar tweedelige documentaire Hoezo, halfbloed? Vanochtend belde Fernando met haar in Start.

afkomst

Het blijft een rare vraag. "Je kan niet precies aan mij zien waar ik vandaan kom, aangezien mijn moeder van Nederlandse afkomst is en mijn vader van Hindoestaanse afkomst is", vertelt Nadya. "De mensen die vragen waar ik vandaan kom, plaag ik soms wel een beetje. Dan zeg ik dat ik uit Utrecht kom."
Maar voelt Sewradj zich nou meer Nederlander of meer Hindoestaans? Haar antwoord is duidelijk: "Ik voel me allebei, want ik ben ook allebei".

buitenbeentje

Nu voelt ze zich zowel Nederlands als Hindoestaans, maar dat was vroeger heel anders. "Ik ben geboren in Utrecht en opgegroeid in een witte omgeving", zegt de documentairemaakster. "Ik was me al snel bewust van mijn kleur." Daar wist Nadya niet waar ze bij hoorde. Ze zag er immers anders uit dan de kinderen uit haar klas, maar ze sprak ook geen Hindoestaans. "Ik voelde me daardoor een beetje een buitenstaander."

buitenlander

De documentaire Hoezo, halfbloed? is volgens Nadya voor mensen die 'gemixte mensen' in hokjes stoppen én voor 'gemixte mensen' die met dezelfde vragen zitten als de documentairemaakster. "Ik wil een beeld laten zien, dat niet zo in de picture staat. In het buitenland wordt er veel aandacht aan dit onderwerp besteed, maar in Nederland niet", legt Sewradj uit. "Hier in Nederland word je al snel als buitenlander bestempeld, als je ouders uit het buitenland komen".

Het eerste deel van Hoezo, halfbloed? is aankomende zondag 10 december om 13:50 te zien op NPO2. Het andere deel zal een week later rond dezelfde tijd worden uitgezonden.

Ster advertentie
Ster advertentie