FunX

Jongeren rekenen op onrealistisch salaris

  1. Newschevron right
  2. Jongeren rekenen op onrealistisch salaris
Wat denk jij rond je 35ste te verdienen? Volgens een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) komt dat namelijk totaal niet overeen met de werkelijkheid. Ruim een derde van de Nederlandse jongeren gokt op een maandsalaris van meer dan 3000 euro netto. In werkelijkheid ligt dat bedrag aanzienlijk lager.

Teleurstelling

“Het is een teleurstelling als je denkt dat je allemaal mooie spullen kan kopen en dat is eigenlijk niet zo”, zegt Annemarie Koop van het Nibud. “Het is vooral ook belangrijk dat jongeren de waarde van geld kennen. Wat kost iets nou eigenlijk? Hoe eerder je dat weet, hoe beter.” Annemarie geeft ook aan dat jongeren minder snel schulden maken, wanneer ze hun verwachtingen bijstellen.

Stemmen

Wat mag je dan wel verwachten? Natuurlijk verschilt dat per opleiding en beroepsgroep. In CritiX legden we de volgende stelling aan je voor: 'Jongeren zijn te positief over de hoogte van hun toekomstige salaris'. De meeste luisteraars waren het er niet mee eens. Zo’n 54 procent klikte op ‘oneens’ op FunX.fm en de FunX-App.

Reacties Facebook en Twitter

Dennis: “Beginners mogen blij zijn als ze 1600 netto verdienen.”
Mandy: “Meer dan 3000 per maand? Dream on!!”
Josianne: “Jongeren zijn te positief. Het maakt tegenwoordig niet uit of je een HBO-opleiding hebt, of niet. Zelfs als schoonmaakster kom je niet makkelijk aan de bak.”
Sevana: “Er moet meer rekenles worden gegeven. En ze moeten op school vertellen hoe het echt zit.”
Lucinda: “Vroeger schrok ik als ik het loonstrookje van m'n moeder zag!”
Aarti: “Alles is mogelijk.”

Reactie CritiX met Q-Bah


{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F37446286&show_artwork=true"></iframe>
{/source}

Wat denk jij later te gaan verdienen?
Ster advertentie
Ster advertentie