FunX

Antwerpen relt mee

  1. Newschevron right
  2. Antwerpen relt mee
De rellen in Engeland lijken nu ook over te waaien naar ons buurland België. Bij een grote vechtpartij van zo’n 200 tot 300 man in Antwerpen-Noord vielen vier gewonden. Komt dit ook uit onvrede van de Antwerpse jeugd? Of zijn dit gewoon losse incidenten?

De rellen begonnen met een steekpartij in een winkel, mogelijk na een mislukte drugsdeal. Honderden omstanders gingen zich vervolgens op straat bemoeien met het incident. Volgens de Gazet van Antwerpen waren er de afgelopen tijd grote spanningen tussen dealers en winkeliers. De winkeleigenaren verwijten de politie dat ze de dealers niet aanpakken.

Noord

Antwerpen-Noord staat bekend als een wijk waar veel immigranten en minderbedeelden wonen. Toch leek de buurt de laatste jaren juist bezig met een heropleving. De winkeliers melden dat ze de overlast van drugsdealers spuugzat zijn en willen een buurtwacht in het leven roepen. Al twintig winkeliers hebben zich hiervoor aangemeld. In de straten van de wijk Seefhoek in Antwerpen-Noord worden de komende dagen extra patrouilles ingezet.

Reljeugd

Het lijkt alsof wij in Europa te maken hebben met reljeugd die er op los slaat als het hun niet zint. Onvrede, wel of niet terecht, die zich uit in nietsontziende agressie. Toch zijn de achtergronden van België en Londen niet hetzelfde. In Londen kwam het tot rellen na het doodschieten van Mark Duggan door de politie. In België gaat het eerder om een clash tussen winkeliers en drugsdealers.

Wel gaat het in beide gevallen om buurten met sociale achterstand. Wat kan betekenen dat onderliggende onvrede, die al jaren broed, tot een explosie kan komen. Welk probleem daar dan ook aan ten grondslag ligt. Misschien moet Nederland alvast wat ordemaatregelen nemen. Just in case.
Ster advertentie
Ster advertentie