FunX

"Bouterse goed voor Surinamers én zichzelf"

  1. Newschevron right
  2. "Bouterse goed voor Surinamers én zichzelf"
De namen van de Surinaamse president Desi Bouterse en zijn zoon Dino kwamen onlangs boven drijven in een Nederlands drugsonderzoek. De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken haalde daarom flink uit naar Nederland en zei dat ons land nooit zal ophouden om met vuil te smijten en Suriname proberen zwart te maken.

Koloniale banden

Morad belde in Fresh 'n Up met auteur Pieter van Maele, van het boek 'Bouterse aan de macht'. Hij deed onderzoek in Suriname voor zijn boek en woont daar nog steeds. Hij vertelt dat de relatie tussen Suriname en Nederland altijd beladen is geweest. "Natuurlijk door de voormalige koloniale banden, maar sinds het presidentschap van Bouterse is het water dieper dan ooit geworden. Met de aanname van de amnestiewet is de liefde helemaal voorbij."

Economische groei

Pieter van Maele zegt dat Suriname er sinds Bouterse economisch en monetair beter voor staat. Volgens hem is dat niet alleen de verdienste van de Surinaamse president. Bouterse profiteert ook van de economische crisis: "Suriname exporteert grondstoffen die wereldwijd steeds duurder worden." Daar tegenover staat volgens Pieter wel dat Bouterse verantwoordelijk is voor het nieuwe beleid waardoor de Surinaamse dollar veel stabieler is geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De economie van het land stijgt jaarlijks zelfs met 7 procent.

Goed beleid / Eigen hachje

Het verhaal over Bouterse is volgens Pieter van Maele heel apart: "Aan de ene kant heb je een Bouterse die wel degelijk goed beleid voert en gedurfde maar goede beslissingen neemt. Aan de andere kant heb je een Bouterse die zijn eigen hachje redt met een amnestiewet." Ondanks alles is Bouterse volgens Pieter de machtigste man van Suriname. De auteur noemt zelfs de term ontegensprekelijk, doordat hij als politicus heel populair is. "Ik vermoed dat hij herkozen wordt."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F60274553&show_artwork=true"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie