FunX

SPOKEN: Het einde van Zwarte Piet

  1. Newschevron right
  2. SPOKEN: Het einde van Zwarte Piet
Het racismedebat is in Nederland de afgelopen weken in alle hevigheid losgebarsten. Dit kwam mede door de discussie die er gaande is rondom Zwarte Piet. Op social media vliegen de beledigingen je om de oren. Zangeres Anouk sprak op haar Facebook uit dat ze tegen Zwarte Piet was en als reactie werd ze onder andere uitgemaakt voor 'negerhoer'.

Onderhuids racisme

Het is wel duidelijk dat dit Zwarte Piet-debat een open zenuw in de Nederlandse samenleving heeft geraakt. Hoe moet het nu verder? Manu gaat in gesprek met Alexander van Stipriaan curator van de tentoonstelling 'Zwart & Wit'. Hij verwacht dat Zwarte Piet nog vijf tot tien jaar in de huidige vorm blijft en daarna verdwijnt. Ook spreekt Manu met UvA-antropoloog Francio Guadeloupe over het onderhuids racisme dat zich middels het debat rondom Zwarte Piet openbaart.

Duidelijke Taal

Diggy Dex heeft de discussie rondom Zwarte Piet ook gevolgd. Niet alleen via Twitter sprak hij zich uit, maar ook via de track 'Normaal'. Manu vroeg hem naar het verhaal achter deze track en naar zijn opmerkelijke Duidelijke Taal keuze.

Spoken met Manu

{audio}http://download.omroep.nl/funx/ondemand/spoken/spoken_201311032100.mp3{/audio}
(rechter muisknop > doel opslaan als)

Tracklist

Fresku – Zwarte Piet
Nino – December
Blaxtar ft Rico – Niet
M.O ft Brakko ft Dret – De stelling
Diggy Dex – Normaal
Diggy Dex – Do it yourself
Boudewijn de groot – Strand
Ras Kass ft Doc Hollywood – White Christmas
Kendrick Lamar – Fuck your Ethnicity
Ster advertentie
Ster advertentie