7 jaar later: 'Met Bouterse aan de macht is de corruptie groter dan ooit'
- News
- 7 jaar later: 'Met Bouterse aan de macht is de corruptie groter dan ooit'
Het is vandaag precies zeven jaar geleden dat de veelbesproken president Bouterse opnieuw aan de macht is gekomen in Suriname. In het land heerst nu een grote economische crisis en volgens NOS-correspondent Harmen Boerboom is de corruptie groter dan ooit.
Grenzen
Harmen vertelde woensdagmorgen in Start dat de meningen verdeeld zijn over de president, omdat hij zowel goed als kwaad heeft gedaan. "Met name kort na zijn aantreden had hij heel veel goede plannen en hij heeft er een paar van uitgevoerd. Maar hij heeft het land ook in een diepe economische crisis gestort. En hij heeft de grenzen van de rechtstaat opgezocht."
Daarmee verwijst Harmen naar de verschillende pogingen van de president om niet veroordeeld te worden voor de zogenoemde Decembermoorden: de reeks van martelingen en executies van tegenstanders van Bouterse zijn militair regime.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
valse beloftes
Toch zijn er mensen die de president waarderen: "Er wonen veel mensen in huizen die door hem zijn neergezet. Hij heeft een flink aantal sociale woningen laten bouwen, wel veel minder dan hij had beloofd." Een ander goed idee van Bouterse was de opbouw van een naschoolse opvang.
"Hij had een mooi systeem bedacht van kinderen die na school werden opgevangen en een maaltijd kregen. Maar dat kostte teveel geld en er kwam veel corruptie bij kijken. Dus dat plan heeft maar een paar maanden gedraaid."
vriendjespolitiek
Ook de belofte van een meer betrouwbare regering was volgens Harmen van korte duur. "Hij heeft zeven jaar geleden gezegd: 'we gaan een kruistocht voeren tegen de corruptie en vriendjespolitiek'. Nou, dat is volledig mislukt, want de situatie op dit moment erger dan ooit tevoren."
toekomst
Ondanks alles sluit Harmen niet uit dat Bouterse in 2020 bij nieuwe verkiezingen wordt herkozen.
"Bij de laatste peilingen in 2015 stond 84% van de Surinamers nog achter hem, een jaar later nog maar 17%, dat is denk ik het afgelopen jaar alleen maar minder geworden. Aan de andere kant zie je dat de oppositie weinig alternatieven te bieden heeft. Dus je moet niet raar opkijken als hij over drie jaar, als de economische crisis voorbij is, toch weer aan de macht komt."
Jong vs oud
Het zijn nu vooral de Surinaamse jongeren die protesteren tegen het beleid van Bouterse. Zij lijden het meeste onder de economische crisis en kunnen daardoor bijvoorbeeld moeilijk wegkomen uit hun ouderlijk huis.
Lees ook
Up 2 Date
'Nouri's voetbalpleintje' in Geuzenveld heet nu officieel A. Nouri-pleinUp 2 Date
Afghaanse tech-meisjes mogen toch meedoen aan internationale wedstrijd in AmerikaFunX
Sephia en Kevin over de situatie in Suriname: "Het is hier heel erg moeilijk"FunX
Raissa Biekman over de onvrede in Suriname: "De rek is eruit"