FunX

De oorlog tussen Hamas en Israël: dit is wat er de afgelopen dagen is gebeurd

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. De oorlog tussen Hamas en Israël: dit is wat er de afgelopen dagen is gebeurd

Na Palestina jarenlang illegaal bezet te hebben, werd Israël afgelopen zaterdag verrast door een reeks raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Hamas eiste de aanval op en zegt zo'n 5000 raketten te hebben afgevuurd. Daarop verklaarde de Israëlische regering Hamas de oorlog. De afgelopen vijf dagen zijn er over en weer aanvallen, die aan honderden mensen het leven hebben gekost. In dit artikel vat FunX een aantal grote ontwikkelingen in de oorlog voor je samen.

Verrassingsaanval

Bij de raketaanvallen van Hamas op 7 oktober werd onder andere Tel Aviv, één van de grootste steden in Israël werd geraakt. Tijdens de aanvallen staken tientallen Hamas-strijders de zwaarbewaakte grens van de Gazastrook over. Gevechten vinden voornamelijk plaats in het zuiden van Israël. De Palestijnse verzetsbeweging hoopt een einde te maken aan de bezetting van Palestina. "De vijand die Gaza bezet, wil ons verrassen en de agressie tegen ons volk in de Gazastrook laten escaleren, bovenop de nederzettingen en agressie die in de Westoever voortduurt. Ze willen ons volk ontwortelen en uit hun land verdrijven.", aldus Hamas-leider Ismail Haniya. Daarop verklaarde premier Benjamin Netanyahu Hamas de oorlog. "Onze vijand zal een prijs betalen die nog nooit gezien is."

Duizenden Palestijnen gevlucht

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, riep maar liefst 300.000 reservisten op om ten strijde te trekken tegen Hamas. Als reactie op de aanvallen van de verzetsbeweging hebben tientallen vliegtuigen van het Israëlische leger diezelfde zaterdagochtend aanvallen uitgevoerd in de Gazastrook. Uit vrees voor een grootschalig grondoffensief besloten duizenden Palestijnen op de vlucht te slaan. Volgens de Verenigde Naties (VN) hebben zeker 137.000 mensen in Gaza, waar zo'n 2 miljoen mensen wonen, hun huizen verlaten. Velen verschuilen zich in kelders en scholen van de VN. Netanyahu riep inwoners van Gaza op om te vluchten, maar dat is praktisch onmogelijk, omdat zowel Egypte als Israël de grenzen gesloten houden.

De verrassingsaanvallen van Hamas werden door verschillende landen, waaronder Nederland, veroordeeld. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Volker Türk, riep Hamas op om het geweld zo snel mogelijk te stoppen. "Burgers mogen nooit het doelwit van een aanval zijn. Ik roep op tot een onmiddellijke stopzetting van het geweld en doe een beroep op alle partijen en belangrijke landen in de regio om te de-escaleren om verder bloedvergieten te voorkomen."

Steun aan Israël

De Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk hebben in een gezamenlijke verklaring naar buiten gebracht, waarin ze de aanvallen van Hamas veroordelen en hun steun betuigen aan Israël. De VS is zelfs al begonnen met het leveren van munitie aan het Israëlische leger. De Turkse president Erdogan heeft in elk geval aangegeven als bemiddelaar op te willen treden om de oorlog tussen Hamas en Israël te beëindigen.

Israëlische gevangenen

Kort na de geweldsuitbarsting van zaterdag kwam ook het nieuws naar buiten dat Hamas Israëliërs gevangen had genomen. Saleh al-Arouri, één van de leiders van de verzetsbeweging, liet in een verklaring aan Al Jazeera weten dat Hamas genoeg Israëliërs gevangen had genomen om alle Palestijnse gevangenen in Israël vrij te krijgen. "Tegen onze gevangenen zeg ik: jullie vrijheid is nabij. Wat we nu in handen hebben, is genoeg om jullie vrij te krijgen. Hoe langer de strijd duurt, hoe hoger het aantal gevangenen zal worden."

Geen basisbehoeften voor Gaza

Ondertussen heeft Israël een volledige belegering van Gaza uitgeroepen en is de regering per direct gestopt met het leveren van basisbehoeften aan de enclave. Zo is de watertoevoer afgesloten en wordt er ook geen elektriciteit, brandstof en voedsel meer geleverd aan de inwoners van de Gazastrook. Daardoor hebben duizenden Palestijnen drie nachten in angst doorgebracht zonder enige vorm van verlichting, terwijl er luchtaanvallen op Gaza werden uitgevoerd. Daarop liet Hamas weten dat er voor elke vernietigde woning in Gaza een Israëlische gevangene wordt geëxecuteerd.

Volker Türk van de VN veroordeelde gisteren de belegering van de Gazastrook door Israël. Hij zegt dat de blokkade van Israël, waardoor er geen basisbehoeften meer worden geleverd, tegen het internationaal humanitair recht ingaat. "Een blokkade opleggen die burgerlevens in gevaar brengt door ze af te snijden van essentiële levensbehoeften is volgens het internationaal humanitair recht verboden."

Volledige controle

Het Israëlische leger liet maandag weten weer volledige controle te hebben over de grens van Gaza. Voor zover bekend zijn er sinds maandag geen Hamas-strijders meer de grens overgegaan. Tot zover hebben de onlusten in Israël en Gaza aan zeker 1000 Israëliërs en minimaal 700 Palestijnen het leven gekost. Aan Israëlische zijde zijn ook minimaal 2600 gewonden gevallen en aan Palestijnse zijde zo’n 4000. Het is nog onduidelijk hoelang de oorlog zal duren, maar de verwachting is dat het een langdurige strijd zal worden.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alsmaar maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie