Up 2 Date

Israëlisch leger doodt drie Palestijnen bij inval in Palestijns vluchtelingenkamp

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Israëlisch leger doodt drie Palestijnen bij inval in Palestijns vluchtelingenkamp

Israëlische militairen hebben vanochtend drie Palestijnen gedood in een Palestijns vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. Daarnaast zouden zes mensen gewond zijn geraakt volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Woningen verwoest

De drie dodelijke slachtoffers waren mannen van 24, 30 en 32 jaar oud. Volgens het Palestijns staatspersbureau viel het Israëlische leger het Balata-vluchtelingenkamp binnen met bulldozers en zijn er een aantal woningen verwoest. De militaire operatie zou een reactie zijn op aanvallen op Israël vanuit de Westelijke Jordaanoever.

Komt vaker voor

Het komt vaker voor dat Israëlische militairen woningen van Palestijnen vernietigen op de Westelijke Jordaanoever als vergelding na aanvallen op Israël. Daarbij komen zowel Palestijnse strijders als burgers om het leven.

Eerder dit jaar kwamen negen Palestijnen om het leven bij een inval door het Israëlische leger in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Die operatie wordt gezien als een van de dodelijkste Israëlische acties in twintig jaar tijd.

Wat gebeurt er in Palestina?

Palestina wordt al tientallen jaren illegaal bezet door Israël. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

Apartheid

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen, die Amnesty International beschrijft als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in hun rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep."

Ster advertentie
Ster advertentie