Up 2 Date

Israëlische politie valt Al-Aqsamoskee binnen en verwondt meerdere Palestijnen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Israëlische politie valt Al-Aqsamoskee binnen en verwondt meerdere Palestijnen

De Israëlische politie heeft vanochtend een inval gedaan in de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg in Jeruzalem. Daarbij zijn zeker twaalf Palestijnen gewond geraakt en minstens vierhonderd arrestaties verricht, zo meldt Al Jazeera.

Biddende Palestijnen gearresteerd

Volgens de Israëlische politie was de inval noodzakelijk, omdat 'gemaskerde onruststokers' zich met vuurwerk, stokken en stenen hadden opgesloten in de moskee. Ook zouden ze de toegang tot de moskee hebben geblokkeerd. Op beelden van de inval is te zien dat de politie Palestijnen aanvalt met wapenstokken. Ook worden mensen gearresteerd die in de gebedsruimte aan het bidden waren. Volgens de Israëlische politie is bij de inval één politieagent gewond geraakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inval veroordeeld

Palestina, Egypte en Jordanië hebben de inval in de Al-Aqsamoskee veroordeeld. "We waarschuwen de bezetter voor het overschrijden van rode lijnen op heilige plaatsen, wat tot een grote geweldsexplosie kan leiden", aldus een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Kort na de inval werden vanuit Gaza meerdere raketten afgevuurd in de richting van Israël. Vervolgens werd de Gazastrook aangevallen door Israëlische vliegtuigen. Daarbij zouden twee trainingskampen zijn getroffen.

Komt vaker voor

Het komt de afgelopen jaren steeds vaker voor dat de spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen toenemen tijdens de ramadan. Zo brak er vorig jaar ook al geweld uit op de Tembelberg. De plek is voor zowel joden als moslims de heiligste plaats in Oost-Jeruzalem. Voor moslims is de Al-Aqsamoskee de op twee na heiligste moskee ter wereld, terwijl de Tempelberg, waar ooit de belangrijkste joodse tempel stond, de heiligste plek ter wereld is voor joden.

Extreemrechtse Israëlische nationalisten vinden dat ze het recht hebben om te bidden op de Tempelberg. Echter hebben Israël en Jordanië in 1967 een reeks afspraken gemaakt die niet-moslims verbiedt om te bidden op de heilige plek. Net als vorig jaar vallen belangrijke islamitische en joodse feestdagen samen, waardoor er gevreesd wordt dat de situatie verder zal escaleren.

Ster advertentie
Ster advertentie