Up 2 Date

Minstens 10 doden en 55 gewonden na Israëlische luchtaanvallen op Gaza

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Minstens 10 doden en 55 gewonden na Israëlische luchtaanvallen op Gaza

Israël heeft afgelopen vrijdag de Gazastrook aangevallen met gevechtsvliegtuigen. Daarbij kwamen minstens 10 mensen om het leven. Ook zijn er bij de reeks raketaanvallen minimaal 55 mensen gewond geraakt. Dat meldt Al Jazeera.

Israël en Palestina

De Israëlische aanvallen lijken gericht geweest te zijn op Tayseer Al-Jabari, commandant bij de Islamitische Jihad. Hij kwam om het leven bij de raketaanvallen. De aanslagen volgen na dagen van spanning tussen Israël en de Islamitische Jihad als gevolg van de arrestatie van de hoge Palestijnse leider Bassam al-Saadi. Hij werd opgepakt in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever.

In een verklaring op de luchtaanvallen zei de Islamitische Jihad: "De vijand is een oorlog begonnen tegen ons volk, en we hebben allemaal de plicht om onszelf en ons volk te verdedigen, en niet toe te staan ​​dat de vijand wegkomt met deze acties die gericht zijn op het ondermijnen van verzet en nationale standvastigheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Geen rechtvaardiging'

Officier Ghazi Hamad vertelde Al Jazeera dat er "geen rechtvaardiging" is voor de Israëlische aanvallen, en voegde eraan toe dat de Islamitische Jihad het recht heeft om zichzelf te verdedigen en hun volk te "beschermen". "Ik denk dat Israël niet geïnteresseerd is in bemiddeling. Er is geen ruimte voor vreedzame gesprekken."

Onschuldige burgers gedood

Door de raketaanvallen ontstond er grote paniek onder de lokale bevolking. Er kwam ontzettend veel rook uit de zevende verdieping van het gebouw dat getroffen werd in Gaza. Hulpdienstmedewerkers snelden naar de locatie om mensen te evacueren en een door de aanval veroorzaakte brand te blussen.

Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat er onder meer een 5-jarig meisje overleden is. Zij werd samen met haar vader gedood door een raketaanval terwijl ze op een motorfiets reden om boodschappen te doen. "Haar moeder Rasha is in grote shock. Ze verloor haar dochter en haar man in een oogwenk en liet drie kinderen achter. We zijn allemaal geschokt. Wat is de schuld van een onschuldig vijfjarig meisje om op deze manier te worden vermoord?", vertelde familielid Mohammad Abu Jabal aan Al Jazeera.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Erg geschrokken

Een andere bewoner was op vrijdagmiddag aan het lunchen terwijl zijn kinderen aan het speler waren. "Plots werd de toren waarin we wonen getroffen door een enorme explosie. We zijn toen hard weggerend, want het geluid was gigantisch. We waren erg geschrokken, omdat het hier vol met mensen is. Ik zag veel slachtoffers die werden geëvacueerd", vertelde hij, terwijl zijn kleren onder het bloed zaten.

Ster advertentie
Ster advertentie