Onderzoek: meerderheid Nederlanders vindt dat Israël zich schuldig maakt aan apartheid
- News
- Onderzoek: meerderheid Nederlanders vindt dat Israël zich schuldig maakt aan apartheid
Israël maakt zich schuldig aan apartheid en het schenden van Palestijnse mensenrechten: daar is 51 procent van de Nederlandse bevolking het mee eens. Slechts 6 procent is het oneens met die stelling. Dat blijkt uit een onderzoek van peilingbureau I&O onder 1281 respondenten.
De Situatie in Palestina
Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alsmaar maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.
De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."
Apartheid
Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.
Sancties tegen Israël
Op de vraag of Israël moet stoppen met het bouwen en uitbreiden van nederzettingen in Palestina gaf een meerderheid van de Nederlanders (56 procent) aan het hiermee eens te zijn. Ook in dit geval was slechts 6 procent het oneens met die stelling. In het geval dat Israël hier toch mee doorgaat, vindt 38 procent van de Nederlanders dat Nederland sancties moet opleggen. Daarmee is 18 procent het oneens. Uit het onderzoek is daarnaast gebleken dat 54 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat de Nederlandse regering zich actiever uit moet spreken over mensenrechtenschendingen door Israël. Daarmee is 11 procent het oneens.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Regering wil niet spreken van apartheid
Vorig jaar concludeerde Human Rights Watch dat Israël zich schuldig maakt aan apartheid tegen Palestijnen. Daar sloot Amnesty International zich dit jaar bij aan. In februari concludeerde de mensenrechtenorganisatie in een uitgebreid rapport namelijk dat Israël zich schuldig maakt aan apartheidspolitiek en misdrijven tegen de menselijkheid.
Na het rapport van Amnesty International liet minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) middels een Kamerbrief weten dat het kabinet weigert van apartheid te spreken. "Apartheid is een specifieke juridische term en een ernstig internationaal misdrijf, en het is aan een rechter om te oordelen of hiervan sprake is", schreef Hoekstra onder meer.
'Grote afstand tussen regering en bevolking'
Het feit dat de meerderheid van de Nederlanders vindt dat Israël zich schuldig maakt aan apartheid staat dus in schril contrast met de opvatting van de regering. Volgens vredesorganisatie PAX, die het onderzoek liet uitvoeren, valt er uit het onderzoek te concluderen dat er "een grote afstand is tussen het beleid van de regering en de opvattingen van een doorsnee van de Nederlandse bevolking".
Verschillende meningen over verantwoordelijkheid
Iets anders dat uit het onderzoek is gebleken, is dat kiezers van linkse en rechtse partijen sterk van mening verschillen. Zo houden kiezers van rechtse partijen voornamelijk Hamas verantwoordelijk voor het voortduren van de situatie in Palestina. Kiezers van linkse partijen vinden daarentegen dat Israël verantwoordelijk is.
De verantwoordelijkheid wordt ook door jongeren tot 35 jaar en Nederlanders met een migratie-achtergrond grotendeels bij Israël gelegd. In totaal vindt 62 procent van de Nederlanders dat Israël grotendeels of zelfs volledig verantwoordelijk is. Dit tegenover 60 procent dat van mening is dat de verantwoordelijkheid voornamelijk bij Hamas ligt.
Lees ook
FunX Beseft
Studenten tegen Israëlische apartheid: "Palestijnse mensenrechten staan niet ter discussie"Up 2 Date
Human Rights Watch: "Israël maakt zich schuldig aan apartheid tegen Palestijnen"Up 2 Date
CNN deelt onderzoek: 'Israëlisch leger schoot gericht op Palestijnse journaliste'Up 2 Date
Amnesty International: "Israël maakt zich schuldig aan apartheid"