Up 2 Date

Human Rights Watch: "Israël maakt zich schuldig aan apartheid tegen Palestijnen"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Human Rights Watch: "Israël maakt zich schuldig aan apartheid tegen Palestijnen"

Human Rights Watch (HRW) zegt dat Israël zich schuldig maakt aan apartheid tegen Palestijnen en wil dat de Israëlische regering hiervoor vervolgd wordt. Die conclusie trekt de mensenrechtenorganisatie in een rapport dat dinsdag is gepubliceerd.

Definitie 'apartheid'

HRW is hiermee de eerste grote internationale mensenrechtenorganisatie die Israël officieel beschuldigt van een apartheidsregime. De organisatie benadrukt de term apartheid te gebruiken zoals die gedefinieerd wordt in het Statuut van Rome en het Apartheidsverdrag van de Verenigde Naties. In het Apartheidsverdrag wordt het omschreven als "het plegen van onmenselijke daden met het doel de overheersing van een raciale groep over een andere raciale groep in te stellen en te behouden, en hen systematisch te onderdrukken".

Privileges

Voor het rapport heeft HRW gekeken naar de situaties in Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gaza. HRW beschuldigt Israël ervan dat het Joodse Israëliërs privileges verleent en het Palestijnen fundamentele rechten ontneemt, simpelweg omdat ze Palestijns zijn. "Israëlische autoriteiten geven in deze gebieden op methodische wijze privileges aan Joodse Israëliers en discrimineren Palestijnen. Wetten, beleid en verklaringen van vooraanstaande Israëlische functionarissen maken duidelijk dat het doel is om de Joods-Israëlische controle over demografie, politieke macht en land te behouden."

Beperkingen voor Palestijnen

HRW schrijft over verschillende voorrechten die Israël aan Joden geeft. Zo kan iemand uit een Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever op elk moment naar Jeruzalem rijden. Er zijn zelfs wegen die alleen door Joden gebruikt mogen worden. Dit terwijl iemand uit een Palestijns dorp dat niet zomaar kan doen zonder een vergunning, die niet makkelijk te verkrijgen is. Daarnaast vallen Palestijnen onder het zogenaamde militaire recht, terwijl Joden onder het civiele recht vallen, dat veel meer bescherming biedt.

Ook de meer dan twee miljoen inwoners van Gaza hebben volgens HRW te maken met het 'apartheidsregime' van Israël. "Al meer dan twee decennia hebben de Israëlische autoriteiten ingrijpende beperkingen opgelegd aan de meer dan twee miljoen inwoners van Gaza om dat gebied te verlaten", schrijft HRW. "Het Israëlische beleid heeft willekeurig honderdduizenden Palestijnen de mogelijkheid ontzegd om te reizen tussen de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Door deze Israëlische beperkingen worden gezinnen gescheiden en kunnen duizenden mensen niet terug naar hun thuis in een van de door Israël bezette Palestijnse gebieden. Hierdoor wordt veel mensen de kans ontzegd om educatieve en economische kansen na te jagen."

Hoop op juridische strijd

Door Israël te beschuldigen van een apartheidsregime hoopt HRW de weg vrij te maken voor een juridische strijd om zo de Israëlische regering te vervolgen. Zo schrijft HRW: "Het internationale strafrecht erkent twee misdaden tegen de mensheid voor situaties van systematische discriminatie en onderdrukking: apartheid en vervolging."

Ster advertentie
Ster advertentie