Up 2 Date

Banksy bekritiseert Israëlische muur met kerstkunst 'Scar of Bethlehem'

foto: Instagram: Banksy
  1. Newschevron right
  2. Banksy bekritiseert Israëlische muur met kerstkunst 'Scar of Bethlehem'

Vlak voor Kerstmis heeft de geheimzinnige kunstenaar Banksy het kunststuk Scar of Bethlehem onthuld. Daarin heeft hij het traditionele kerstverhaal in het Israël/Palestina-conflict geplaatst. De onthulling vond plaats bij het Walled Off-hotel in Bethlehem, in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Omstreden veiligheidsmuur

Op het kerstkunststuk zijn Maria, Jozef, Jezus, de os en de ezel uit het Bijbelse verhaal te zien. Op de achtergrond van de kerststal staat een enorm hoge muur met een stervormig gat erin, alsof het gebombardeerd is. Het Walled Off-hotel waar het kunststuk onthuld is, bevindt zich op slechts 4 meter van de omstreden veiligheidsmuur die 10 meter hoog is. Alle kamers van het hotel kijken uit op de Israëlische Westoeverbarrière die volgens het Internationaal Gerechtshof in strijd is met het internationaal recht.

Scar of Bethlehem

De naam Scar of Bethlehem is afgeleid van Star of Bethlehem. Volgens het Bijbelse verhaal zou die heldere ster van Bethlehem de wijzen uit het oosten naar de kribbe hebben geleid waar Jezus is geboren.

Israël/Palestina

Banksy noemde het Walled Off-hotel 'het hotel met het slechtste uitzicht ter wereld' bij de opening en steunt het gebouw omdat het dienst doet als een soort langlopende protestactie. Door het hele hotel hangen kunststukken van Banksy die met het Israël/Palestina-conflict te maken hebben. Daarnaast heeft het hotel een galerie waarin Palestijnse kunst verkocht wordt en er is ook een museum waarin de geschiedenis van de regio centraal staat.

Ster advertentie
Ster advertentie