News

Pro-Palestijnse protesten op universiteiten VS en Canada, honderden studenten opgepakt

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Pro-Palestijnse protesten op universiteiten VS en Canada, honderden studenten opgepakt

Op universiteitscampussen in Canada hebben studenten pro-Palestijnse kampen opgericht. Premier François Legault van de provincie Quebec heeft verzocht om het kamp op een universiteit in Montreal te laten ontruimen. In de Verenigde Staten werden eerder deze week honderden studenten gearresteerd voor het demonstreren.

Protesten

De afgelopen tijd verzetten steeds meer Amerikaanse, en nu ook Canadese, studenten zich tegen het optreden van Israël in Palestina, waarbij duizenden Palestijnen zijn gedood en gewond zijn geraakt. Demonstranten eisen een staakt-het-vuren en hebben kritiek op president Joe Biden, die volgens hen de kant van Israël kiest. Het begon op Columbia University en breidde zich uit tot protesten op meer dan vijftig universiteiten in de Verenigde Staten. Omdat studenten in de VS en Canada van plan waren meerdere dagen te demonstreren, hebben ze tentenkampen opgezet.

Politie grijpt in

Het ingrijpen tijdens de demonstraties werkt soms averechts: studenten op andere universiteiten beginnen met protesten. Niet alleen uit solidariteit met Palestijnen, maar ook met elkaar. Amerikaanse autoriteiten hebben hard ingegrepen en honderden demonstranten gearresteerd. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Los Angeles, waar de politie een tentenkamp binnenviel. In Los Angeles viel de politie het tentenkamp binnen, waarna demonstranten werden gearresteerd. Op sommige plekken deed de politie niets, daar lieten ze studenten in hun waarde en wilden ze voorkomen dat de situatie zou escaleren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Israëlische premier

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde op de protesten: "Wat er gebeurt op Amerikaanse campussen is afschuwelijk. Antisemitische bendes hebben de universiteiten overgenomen. Ze roepen op tot vernietiging van Israël en vallen Joodse studenten en docenten aan." Ook vergelijkt hij de situatie met wat er gebeurde op Duitse universiteiten in de jaren 30 en de jodenhaat in nazi-Duitsland. Volgens Netanyahu moeten universiteiten harder ingrijpen. Amerika-deskundige Kenneth Manusama zegt in een uitzending van EenVandaag dat hij de uitspraken van Netanyahu te ver vindt gaan. "Er is een begripsvervuiling gaande over wat antisemitisme en zionisme is", zegt Manusama. "We moeten niet te veel vergelijkingen maken met de jaren 30."

Tegenprotest

In het Canadese Montreal hebben aanhangers van Israël een tegenprotest gehouden. Ook de Canadese premier Justin Trudeau reageerde op de demonstraties. Zo zegt hij dat universiteiten plekken zijn om te leren en waar vrijheid van meningsuiting geldt, maar dat het belangrijk is dat mensen zich veilig voelen op de campus. "Op dit moment voelen Joodse studenten zich niet veilig en dat is niet goed", zegt hij. Op TikTok worden veel video's gedeeld waarin Joodse studenten zeggen zich wel veilig te voelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

foto: ANP

Protesterende studenten worden gearresteerd

Ster advertentie
Ster advertentie