Up 2 Date

VN waarschuwt voor catastrofe in Gaza: "Doodgaan van de honger"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. VN waarschuwt voor catastrofe in Gaza: "Doodgaan van de honger"

Deze week verscheen een rapport door het IPC, de internationale waakhond voor voedselzekerheid, over de dreigende hongersnood in Gaza. Hiermee kondigde de organisatie het hoogste waarschuwingsniveau mogelijk aan en brengen ze in kaart hoe de Palestijnse bevolking aan het sterven is door honger.

Hongersnood

Deze verschrikkelijke omstandigheden zullen volgens IPC alleen maar verergeren als Israël hun aangekondigde operatie in Rafah doorzet. De operatie zou volgens Israël het 'laatste grote bolwerk' van Hamas vernietigen, maar daardoor ook de dood kunnen betekenen voor de 1,5 miljoen Palestijnen die naar Rafah gevlucht zijn.

Uit het rapport, dat naar buiten is gebracht door de IPC, blijkt dat als deze operatie wordt uitgevoerd meer dan de helft van de Palestijnen te maken krijgt met nog ergere omstandigheden. Zo zijn er vele Palestijnen die al dagelijks maaltijden overslaan en kan het gebrek aan voedsel hun dood betekenen. "In Gaza hebben de mensen over een langere tijd zo'n tekort aan calorieën, dat ze doodgaan van de honger", vertelt Dirk-Jan Jalvingh van Oxfam Novib aan NOS. "Ouders sparen het weinige eten dat er is uit hun mond voor de kinderen. En als de moeder ondervoed is, kan dat ertoe leiden dat zij ook geen moedermelk produceert."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat moet er gebeuren?

Volgens Dirk-Jan Jalvingh gaat het om een hongersnood "die volledig door de mens is gecreëerd". In een rapport van Oxfam Novib, dat gisteren is gepubliceerd, wordt duidelijk in kaart gebracht hoe Israël op zeven verschillende manieren hulp in Gaza blokkeert. "Humanitaire missies naar het noorden van Gaza, waar de humanitaire noden verreweg het grootst zijn, worden stelselmatig geweigerd door de Israëlische autoriteiten. Dat in combinatie met het enorme gevaar voor hulpverleners – sinds oktober zijn er 165 VN medewerkers, 364 medische hulpverleners, en minimaal 8 medewerkers van internationale organisaties gedood door Israëlische bombardementen – maakt noodhulp in Gaza haast onmogelijk", luidt het rapport.

Het IPC, dat waarschuwt voor een hongersnood, zegt dat de hulp nu het meest nodig is en doet twee aanbevelingen in hun rapport: een onmiddellijk staakt-het-vuren en humanitaire toegang.

Ster advertentie
Ster advertentie